08.04.2011

Председателят на КРИБ връчи награда "Златен ритон" в кампанията "Достойните българи"

За десети път хора, направили голяма добрина и проявили храброст, щедрост и човещина, бяха наградени в рамките на кампанията "Достойните българи", инициирана от вестник 24 часа и БНТ. Отличени бяха трийсет и петима наши сънародници, които с делата си през миналата година ни накараха да се гордеем, че сме българи. Специалната церемония се проведе на 8 април 2011 г. в София.

Двете големи награди "Златен ритон" бяха връчени от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на КРИБ Огнян Донев.

Премиерът Бойко Борисов връчи наградата на Антоанета Иванова, служител на телефон 112, която през миналата година спаси живота на жена, станала жертва на имотна измама, като предотвратява нейния опит за самоубийство. Бойко Борисов заяви, че своята лична награда дава на Стефка и Иван Сапунджиеви от Велико Търново, които загубиха своя син, но дариха органите му на други трима българи.

Председателят на КРИБ Огнян Донев и Венелина Гочева, автор на инициативата "Достойните българи", връчиха другия "Златен ритон" на Гергана и Соломон Паси заради приноса им за приемането на единно зарядно устройство за всички мобилните телефони в ЕС.

Достойните българи за 2010 година са Йорданка Михова от старческия дом във Велико Търново, Пенка Тодорова от Ямбол, Руси Дженев от Плевен, балканският шампион по тенис Борис Томов и лекарите Георги Крумов и Невен Енчев от Пловдив, ръководителят на отряда на Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков, Надежда Савова от София, Благо Солов от Пазарджик, Кольо Радуков от Казанлък, Кина Рашева от село Куртово Конаре, Стефана Брънекова от Габрово, отец Георги Фотакиев от Варна, Радина Велчева от София, Цанка Палова от село Кънчево, Иван Караджов от Пловдив, отец Йордан Карагеоргиев от Стара Загора, проф. Ивайло Търнев, Румяна Стефанова и Руси Стефанов, Светослав Сапунджиев и родителите му Стефка и Иван Сапунджиеви от Велико Търново, Димитър Парапанов от Пловдив, доц. Асен Николов, учениците от Монтана Денислав Ивов и Златан Златанов, както и журналистите Добрина Чешмеджиева, Цветанка Ризова и Генка Шикерова.

""""