25.04.2016

Представиха пред бизнеса Столичната агенция за инвестиции

Пред Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към Столичната община бе представена дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В първото заседание на консултативния бизнес съвет за годината участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът с ресор „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов, заместник-председателите на Столичния общински съвет Николай Стойнев, Прошко Прошков и Николай Пехливанов, общинските съветници Ирина Йорданова и Светослав Витков. От страна на бизнеса участваха Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и изпълнителен директор на Хювефарма, Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ, инж. Светослав Глосов, председател на УС на Камарата на строителите в България, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД, Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии, Атанас Гаров, управляващ партньор на „Гаритидж Инвестмънт Мениджмънт" ЕООД.

„Агенцията има за цел да облекчава условията за бизнеса и да привлича инвеститори. След като през последните години София значително напредна по отношение на развитието на  инфраструктурата  – градския транспорт, зелената система, изграждането на завода за преработка на отпадъци, сега е времето да окажем подкрепа за развитието на бизнеса“, подчерта кметът Фандъкова и допълни, че разчита изключително много на СОАПИ.

„Искам да благодаря за тази възможност да обсъдим програмата и да изслушаме новото ръководство на Столичната Агенция за инвестиции. В Меморандума, който подписахме с г-жа Фандъкова през октомври миналата година, ние поехме ангажимента да съдействаме за привличането на инвестиции и за превръщане на София в още по-атрактивно място за бизнеса. Затова сега за нас е важно да чуем вашите виждания за работата с инвеститорите. Ние сме готови да подпомогнем вашата дейност“, каза Кирил Домусчиев.

„Инициативата за създаването на СОАПИ е добра и се надявам да привлекат повече инвестиции в София“, добави инж. Глосов.

„Агенцията има три основни задачи. Тя ще работи за привличане на инвеститори, за тези, които вече работят тук и за подпомагане на местните фирми да излязат на нови пазари“, обясни Христиан Петров, главен изп. директор на СОАПИ, и добави, че има пет сектора с висока добавена стойност, които ще се развиват. Това са информационни технологии, градско развитие, фармация, Smart city и туризъм. „Към всяко едно от тези направления ще има консултативни съвети, в които ще участват и представители на бизнеса“, подчерта той. „Ще работим и за създаване на обслужване на едно гише за бизнеса“, допълни Пламен Църноречки, изп. директор на СОАПИ.  

По време на заседанието бяха обсъждани и възможностите за улесняване на издаването на сини карти на работници от чужбина в ИКТ сектора.

Снимка: Денис Бучел