22.11.2011

Премиерът Бойко Борисов поздрави Общото събрание на КРИБ и поиска подкрепа от бизнеса за реформите

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България вече представлява между 800 хил. и 1 млн. работещи, каза председателят Огнян Донев пред Общото събрание на КРИБ, което се проведе на 22 ноември 2011 г.  Той подчерта, че основният й приоритет е бил да убеди правителството, че КРИБ е представител на белия бизнес – честен и плащащ данъци и осигуровки върху реалните доходи.

Огнян Донев отчете като безспорна победа на КРИБ новите критерии за преброяване на работодателските организации, вече одобрени от Министерския съвет, които позволяват да се знае кой кое е на масата на преговорите по жизненоважните социални и финансови въпроси на държавата. Той изрази надежда, че с тях "шумообразуващи фактори като организации, които искат национализация на банките и смятат пазарната икономика за нещо остаряло и немодерно", ще отпаднат от тристранния диалог.

Председателят на КРИБ изтъкна все по-нарастващото обществено влияние на организацията, което предизвиква сериозен медиен интерес. Затова се предвижда разширяване на управителния съвет и избор на още двама заместник-председатели. "Ние винаги ще сме партньор на управляващите, макар понякога досаден, и ще настояваме особено за двете несъстояли се още реформи – в административната и в социалната сфера", каза г-н Донев. КРИБ ще настоява касовите апарати на автомобилните сервизи също да се свържат с НАП, както аптеките и бензиностанциите. Председателят на КРИБ посочи, че организацията е подготвила пакет от мерки за подкрепа на легалния бизнес, елиминиращи преимуществото на нелоялния бизнес, който не плаща данъци и осигуровки. КРИБ ще настоява държавата да ги приложи и това ще е една от главните цели догодина.

Само за последната година към Конфедерацията са се присъединили 36 компании и браншови организации. Според изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов, ако критериите за представителност бъдат одобрени окончателно от парламента, в България ще останат най-много две работодателски организации – КРИБ и БСК. Сред постиженията си работодателската организация отбеляза активното участие в диалога с представителите на законодателната и изпълнителната власт, довело до усъвършенстване на нормативната база.

В близо половинчасово слово към членовете на КРИБ министър-председателят Бойко Борисов заяви задоволството си от факта, че има добър социален партньор в лицето на най-голямата работодателска организация. "Радвам се, че КРИБ се разраства, на мен ми трябвате тук, за да ме подпрете, когато отстояваме националните интереси", каза той.

"Ситуацията в света става все по-сложна. Всяка теория, която казва – вдигайте пенсии и заплати, увеличете дефицита, е глупост. Не може системата да продължи да функционира така, защото 2 млрд. лв. от данъците отиват за пенсии. Разбирам синдикатите, те трябва да си кажат мнението и да излязат на протест, но съм убеден, че разбират, че не можем да продължаваме да живеем повече в тази лъжа. Промените ще гарантират стабилност", допълни г-н Борисов.

Премиерът предложи серия от дискусии по различни горещи теми с бизнеса в следващите месеци. Премиерът каза на членовете на КРИБ да му дадат четири-пет важни теми, по които искат промени, за да започнат заедно да ги обсъждат с ресорните министри.  

Общото събрание КРИБ прие отчета на УС за дейността на КРИБ за периода октомври 2010 – октомври 2011 г.; финансовия отчет и отчета на Контролния съвет за същия период, както и одобри проектобюджета на КРИБ за 2012 г.

Общото събрание извърши промени в състава на Управителния и на Контролния съвет на КРИБ като избра с тайно гласуване 10 нови членове от 25-членния Управителен съветна мястото на досегашни членове с изтекъл двугодишен мандат.

В ръководството на КРИБ бяха избрани трима нови членове – председателят на УС на "Приста Ойл" и съсобственик в "Монбат" Пламен Бобоков; собственикът на транспортната компания "Карат С" и председател на Българската асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

За още един двугодишен мандат в УС бяха преизбрани (по брой гласове): главният изпълнителен директор на "Девин" Цветан Лъжански; председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и съсобственик в "Икономедиа" Теодор Захов; председателят на надзорния съвет на "Биовет" Кирил Домусчиев; генералният директор на "Метро Кеш & Кери" Емилиян Абаджиев;изпълнителният директор на "Софарма трейдинг" Димитър Димитров; директорът "Икономика" на "Елаците мед" Кети Кирова; членът на УС на EVN България Калина Трифонова.

""""