28.09.2008

Работодатели и синдикати представиха обща позиция срещу искането за промяна на цените на газта

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и двата синдиката – КНСБ и КТ "Подкрепа" изложаха становищата си срещу планираното увеличение на цената на природния газ на пресконференция, организирана от КРИБ, която се проведе на 28 септември 2008 г. в Пресклуба на БТА.

Прозрачност на разходите на "Булгаргаз", както и на условията за повишение на цената на природния газ, записани в променените преди година договори за доставки и транзит на синьото гориво. Това поискаха работодателите и синдикатите ден преди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да вземе на закрито заседание решение за новата цена. Работодателите за първи път ще подкрепят протестите на синдиката  КНСБ срещу поскъпването, ако ДКЕВР одобри 28.83% увеличение. "Булгаргаз" искаше повишението да е с 36.5%.
Домакинствата и индустрията ще бъдат подложени на шок и ще пострада конкурентоспособността на българската икономика, изтъкна председателят на КРИБ Иво Прокопиев. Той припомни, че през последните години най- голямото постижение е предвидимостта и възможността на компаниите да планират разходите си. Искаме дългосрочна прогноза на цените на природния газ, защото ние ще работим в България и след края на мандата на това правителство, допълни той. По думите му в условията на глобалната финансова криза държавата, използвайки регулаторните механизми, създава вътрешна такава.
Енергийният натиск ще доведе до отлив на чуждестранни инвестиции, предупреди председателят на БТПП Божидар Божинов. Според него необходимо е по-активно участие на бизнеса при обсъжданията на евентуалните повишения и в новосъздадения енергиен холдинг. "Търсим къде да изнесем производството си. Направили сме инвестиции от 60 млн. евро в енергийна ефективност, които се обезсмислят, коментира председателят на Надзорния съвет на "Биовет" Кирил Домусчиев.
Зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев също настоя за повече публичност в дейността на "Булгаргаз". "Каквото ни поднесат като цени, това лапаме като пеликани, а след като плащаме, не може да има тайни по договорите", каза още той. Председателят на съвета на директорите на стъкларския завод "Дружба" Димитър Коев прогнозира, че новата цена ще оскъпи и цената на бурканите и бутилките, което ще засегне консервната промишленост.
Бизнесът се обедини около мнението, че газовата компанията се управлява лошо и няма контрол върху разходите й.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ДКЕВР/ да отложи решението на закритото си заседание, взето в четвъртък, за 28.8% поскъпване на природния газ от октомври, докато въпросът за новата цена не бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това поиска вицепрезидентът на КНСБ  Валентин Никифоров. По искане на синдикатите съветът ще заседава във вторник, за обсъди механизмите за социална защита.
Синдикатът подготвя протест пред Министерския съвет идния четвъртък, ако енергийният регулатор под натиска на икономическото министерство одобри повишението. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и БТПП ще подкрепят протестите на работниците. Вече са събрани листовки от над 250 хил. синдикални членове за провеждането и на едночасова предупредителна стачка, каза още Никифоров.
Другият национално представителен синдикат – "Подкрепа" ще вземе утре решение за протестите, съобщи Ташо Ташев, член на Консултативния съвет към конфедерацията. За момента няма да се включим в протестите, защото държавата само ни подтиква към тях, обясни той. Според Мика Зайкова от "Подкрепа" предложената от регулатора цена на синьото гориво е непосилна за потребителите и ще завърти увеличението на цените в спирала, ще повиши безработицата и социалното напрежение.