04.09.2009

Разговор в сутрешния блок на БНТ

Понижават ли се лихвите в България?

Какво се случва в банковата система у нас? Какви са тенденциите при отпускане на кредити и рисковете за кредитните институции? Какви са перспективите пред бизнеса? За параметрите на икономическата криза у нас и нейното отражение върху финансовата система и бизнеса в студиото на сутрешния блок на БНТ на 4 септември 2009 г. разговаряха банкерът и член на УС на КРИБ Левон Хампарцумян, изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Евгений Иванов и председателят на АИКБ Васил Велев.

Финансовата криза вече е зад нас, икономическата криза все още я има и в света, и у нас, каза Левон Хампарцумян. Разбира се, икономиката трябва да започне устойчиво да расте наново, за да има съществено понижаване на лихвите, което не значи, че ще бъдат достигнати нивата от преди кризата, които бяха исторически най-ниските за последните 70-80 години, поясни той.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов поясни, че КРИБ оценява проблема с лихвите като комплексен и затова предлага комплексно решение. Подхождайки към него не бива да забравяме, че това е една изключително деликатна зона от икономиката, защото банките са един системен риск за икономика – това, което се случва с тях, се случва и с икономиката, допълни той.

Подробности от предаването можете да видите тук