02.04.2014

Резултати от участието на бизнес-делегацията, ръководена от КРИБ, в официалното посещение на Президента на РБ в Китай

В периода 12-15 януари 2014 г. Президентът на Република България Росен Плевнелиев осъществи официално посещение в Китайската народна република, където беше придружен от бизнес делегация, организирана и ръководена от КРИБ.

В резултат на посещението на бизнес делегацията на 13 януари 2014 г. във "Великата Зала на Народа" в Пекин бе подписан Меморандум за разбирателство между г-н Уан Дзифей, Председател на Китайския съвет за международна търговия ССPIT, и г-н Евгений Иванов, Главен изпълнителен директор и член на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ. По предложение на китайската страна това подписване се състоя в присъствието на Председателя на Китайската народна република Н.Пр. г-н Си Дзинпин и на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, което е най-висша форма на уважение и гаранция за изпълнение.

Само в рамките на два дена, по време на проведените два бизнес-форума – в Пекин и в Шанхай, бяха подписани договори между български и китайски фирми на обща стойност над 60 млн. евро.

Най-важните от тях са:

·       Меморандум за партньорство между българската компания "Уолтопия" и китайската "JihuaGroup";

·       Договор за сътрудничество между българската компания "Евродизайн" и ShenzhenDnetsTechnologyCo.Ltd.;

·       Меморандум за инвестиции между българската компания "Маунтин Парадайс" АД и    China HK Int’l Investment Group Ing.

·          Меморандум за разбирателство между г-н Уан Джъсионг,Президент на Федерацията на индустрията и търговията в Шанхай и г-н Евгений Иванов, Главен изпълнителен директор и член на УС на КРИБ.

·          Споразумение за икономическо и търговско сътрудничество между Китайския съвет за насърчаване на международната търговия CCPIT – клон Шанхай и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

·          Споразумение за износ на продукти от розово масло между българската компания "Българско Розово Масло" ЕООД и китайската компания Shanghai BZ Cosmetic Trading Private Limited.

Всички подписани споразумения са на стойност над 20% от общия стокооборот за изминалата година между България и Шанхай, който възлиза на 350 млн. щ.долара, както бе посочено от китайска страна.

От включените в делегацията 30 компании и бизнес-организации 14 не са членове на КРИБ, което прави почти 50% от участниците. 

В състава на бизнес делегацията бяха включени и цели браншови организации, които представляват българския бизнес в съответните сектори, и имат членска маса от десетки фирми, а именно: Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Асоциацията на българските износители.

В бизнес делегацията бяха представители на три двустранни българо-китайски организации, които не са членове на КРИБ, и в които членуват редица фирми с традиционни търговско-икономически връзки с Китай, а именно: Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

Както на място, така и след завръщането на бизнес-делегацията в КРИБ се получават благодарности от български и китайски фирми за организацията, както и потвърждения за това, че участието им в двата бизнес-форума е затвърдило техните контакти в Китай и България, а така също е съдействало за установяване на нови такива. Това се потвърждава и от големия интерес от китайска страна, представен от общо над 700 участника в двата форума, сред които  Huawei Technologies– глобален лидер в IT индустрията, Cosco Group, Inspur Group, Datang Telecom International Tech, B CS&S-CA Software Technology, Bank of China, China Development Bank, китайският банков регулатори много други представители на почти всички сектори на икономиката.

Като се има предвид, че бизнес-делегацията бе подготвена в рамките на 7 работни дни, включително и между коледните и новогодишните празници, когато много от фирмите дори не работеха, считаме, че КРИБ успя да подготви добро представяне на българския бизнесв рамките на посещението на президента. Както винаги при организираните от КРИБ делегации пътуванията с цел туризъм бяха изключени.
 

""""""""""""