28.09.2020

Съюзът на пивоварите подкрепи екстремния K3 Ultra маратон в Родопите

Второто издание на най-живописния у нас маратон K3 Ultra Golden Border Race се състоя на 26 септември 2020 г. в златната столица  на Родопите – Златоград. Организатор на екстремното състезание е Сдружение K3 Ultra, подкрепено от опитни деятели на първите ултра маратони в България и много доброволци от района на Златоград.

Партньор на  спортното събитие бе и Съюзът на пивоварите в България. Браншовата организация за пореден път се включи в инициатива, подкрепяща необходимостта от физическа активност, движение и спортни занимания.  Това е и една от целите на Националната бирена академия на СПБ,  която популяризира изследвания и практики за здравословен начин на живот.

Проливният дъжд не попречи на близо 550 ентусиасти да се включат в екстремната надпревара на 3 различни дължини. Лошото време направи още по-трудни стръмните и каменисти трасета в сърцето на планината с изкачването до връх Голям Тулпан, преминаването през скално-култов комплекс Божи мост, Лебедовите езера, крепостта Устра, но желанието и спортният дух на участниците помогнаха за преодоляване на предизвикателствата.

Първи финишираха победителите на най-късата дистанция от 23 км  – Христо Йорданов (01:43:26) и Антония Георгиева (02:00:39). На разстоянието от 53 км първи са Йордан Тодоров (05:42:06) и Славена Топалска (06:26:00). В най-трудната дисциплина, 85.3 км победители са Росен Русев (09:39:49) и Боряна Николчева и Нели Ангелова (12:19:01) с еднакво време. 

„Партньорството на СПБ със Сдружение K3 Ultra – инициатор на маратона в Златоград – ни вдъхнови да участваме в поредното събитие проведено в рамките на Националната Бирена Академия. То е не само атрактивна инициатива, но и показателен пример за практическото стимулиране на активния начин на живот.“ коментираха от браншовата организация.

В духа на общите усилия и с грижа към участниците в маратона, Съюзът на пивоварите успя да освежи състезателите с безалкохолна и традиционна бира. По този начин маратонците се убедиха лично, че пивото хидратира и възстановява организма след физически натоварвания. Неслучайно учените често препоръчват кехлибарената напитка като подходяща след спорт.

Като естествен завършен на ултра маратона в Златоград, първенците в надпреварата получиха призове и награди от организаторите и партньорите. На всички деца и родители Съюзът на пивоварите раздаде подаръчни комплекти и специални информационни материали, промотиращи  социалната кампания Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Инициативата насърчава и популяризира масовия спорт като универсална превантивна практика за подрастващите. През пролетта на 2020 г. кампанията бе отличена с награди в национални конкурси за социална отговорност.