22.03.2012

Създаване на национална експортна стратегия обсъдиха министър Мирослав Найденов и ръководството на КРИБ

Създаване на национална експортна стратегия на България предложи КРИБ на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща в МЗХ, проведена на 22 март 2012 г.

След срещата министър Мирослав Найденов заяви пред журналисти, че  предложението на КРИБ за създаване на национална експортна стратегия е изключително добро. Аз давам препоръката, че това предложение трябва да прозвучи и към премиера, подчерта той. Според него тъкмо в Аграрния комитет на КРИБ може да се реализира това предложение. Тук трябва да работим, защото имаме какво да предложим, имаме самочувствието, че предлагаме изключително добри и качествени неща, но трябва национална стратегия, каза Мирослав Найденов.

Обсъдени бяха още предложения по отношение на това България да няма монокултурно земеделие. Ние имаме земеделие, което произвежда три пъти повече жито, а в същото време нямаме продукти от първа необходимост, каза министър Найденов. Това трябва да се поправи. То ще стане възможно с промяна на общата селскостопанска политика на ЕС. Специално в земеделието ние не можем да излезем от контекста на тази политика, защото тя е обезпечена с над 40 % от бюджета от ЕС. С националния ресурс – това е инструментът, наречен държавна помощ – да подпомагаме секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, тоест традиционните сектори, които преди години дадоха на България възможност за това разнообразие, за експортна насоченост. Това трябва да бъде заложено като приоритет и да бъде надпартийно. Ако тук намерим консенсус, това ще бъде добро за държавата, ще ангажира всички ни ежедневно, каза Мирослав Найденов.

Председателят на КРИБ Огнян Донев добави, че към конфедерацията е създадена вече Българска експортна асоциация. В нея влизат и могат да се присъединяват компании, които имат интерес от износа на българска продукция за външните пазари. Освен това могат да се използват каналите на големите търговски вериги за стъпването на чужди пазари.

На срещата бе обсъден и пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели в областта на земеделието. Председателят на КРИБ Огнян Донев изтъкна, че диалогът между министерството и КРИБ протича по един много добър начин и това трябва да е пример за другите министерства. Той допълни, че Аграрният комитет на КРИБ с председател Пламен Моллов ще допринесе изключително много за разработването на национална експортна стратегия.