03.04.2024

Shell обжалва знаково климатично съдебно решение

Петролният и газов гигант Shell ще се опита да убеди нидерландските съдилища да отменят историческо решение за климата, което постанови компанията да намали своите емисии на парникови газове.

През 2021 г. в забележително дело за климата в Хага нареди на Shell да съкрати въглеродните си емисии с 45 процента до 2030 г. в сравнение с 2019 г., като целта е да накара компанията да приведе бизнес плановете си в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Решението включва както собствените емисии на Shell, така и емисиите от Обхват 3, произведени от потребителите, използващи продуктите на компанията – като тези от хора, шофиращи с бензин на Shell в колите си, предава Евронюз.

Първата по рода си климатична съдебна победа предизвика вълна от дела срещу други компании за изкопаеми горива. На COP26 в Глазгоу през 2021 г. екипът зад случая дори публикува ръководство от 70 страници, озаглавено „Как победихме Shell“, насърчавайки другите да следват стъпките им.

Защо Shell обжалва важното решение?

Въпреки че петролният и газов гигант подчерта, че не пренебрегва съдебното разпореждане – подчертавайки милиарди инвестиции за развитието на нисковъглеродна енергия и ангажименти за намаляване на емисиите, от компанията твърдят, че решението отива твърде далеч.

Този случай няма правно основание“, казва адвокатът на Shell Даан Лунсинг Шьорлеер пред съда в първия ден от изслушванията, добавяйки, че заповедта възпрепятства ролята, която компанията иска да играе в енергийния преход.

Компанията твърди, че прилагането на решението ще я принуди да свие бизнеса си и да прехвърли клиентите към други конкурентни доставчици на гориво. Лунсинг Шьорлеер подчерта как енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, е показала значението на петрола и газа за енергийната сигурност и достъпността по време на прехода.

От Shell казват, че са съгласни, че светът се нуждае от спешни действия в областта на климата, но имат различно виждане за това как тази цел трябва да бъде постигната.

По-рано този месец петролната и газова компания отслаби някои от климатичните си цели. Въпреки препотвърждаването на целта си да достигне нетна нула до 2050 г., тя отмени целта за намаляване на емисиите до 2035 г., позовавайки се на силното търсене на газ и несигурността по време на енергийния преход.

Shell също така се стреми към по-малко амбициозно намаляване на въглеродния интензитет на своите енергийни продукти с 15 до 20 процента до 2030 г.

Екологичните групи са уверени в твърденията си

Milieudefensie (Приятели на Земята Нидерландия) и шестте други организации, които заведоха първоначалното дело срещу гиганта за изкопаеми горива, обаче са уверени, че ще се насочат към обжалване при отмяна на решението.

Научната основа, на която основахме нашите искове срещу Shell, само се затвърди“, казва Роджър Кокс, адвокат на групата.

Екстремните метеорологични условия, липсата на реколта и рекордните температури по света след решението могат да помогнат за укрепване на казуса. Правният екип планира да използва и нови доказателства от международни органи. Констатациите от последния доклад на IPCC например подчертават, че рисковете, породени от изменението на климата, са се увеличили през годините след 2021 г.

И двете страни ще изложат аргументите си тази седмица и се очаква присъда през втората половина на тази година. Независимо от резултата, в бъдеще се очаква обжалване във Върховния съд на Холандия.