14.10.2015

София е домакин на първото Суперкрос състезание в Източна Европа

Supercross Sofia 2015 ще се проведе в мултифункционалната спортна зала “Арена Армеец” в периода 26.10.2015-01.11.2015

Supercross е официален шампионат на FIM – топ първенството в дисциплината мотокрос, привличащо елитни професионални пилоти от всички краища на света. Надпреварите се провеждат на изкуствено създадени дърттрак трасета, поместени в стадион или закрита зала.

Терминът „суперкрос” се появява през 1972 г. – той е комбинация от Супербоул и мотокрос и става възможен, след като надпревари по мотокрос започват да се провеждат на големи спортни стадиони.

След провеждането на първото официално такова състезание, наречено „Супербоул на мотокрос” на стадион „Колизеум” (Лос Анджелис), успехът е толкова голям, че веднага се появяват редица подобни стартове на различни места в страната. Скоро след това, отделните кръгове са затворени в шампионат, който се превръща в най-популярният и престижен мотокрос шампионат в света.

С днешна дата, първенството се рекламира усилено и е сред най-гледаните в САЩ, Австралия и Европа. Популярността му нараства особено много в началото на XXI век и понастоящем в САЩ, отстъпва по-гледаемост единствено на NASCAR.

Сезон 2015 се състои от 17 кръга, първият от които бе на 3 януари в Анахайм, а последният е на 2 май в Лас Вегас. През 2014 г. публиката на състезанията достигна 831 365 души на стадионите (3,5% ръст в сравнение с предишната година), а зрителите пред екраните по света достигнаха 14 736 000. В Европа се провеждат само 3 лицензирани суперкрос състезания (Франция, Швейцария и Италия), като този сезон с голям интерес се очаква дебюта на четвъртo – Supercross Sofia 2015.

София бе предпочетена за град домакин поради няколко основни фактора- локация, подходящо време за провеждане и не на последно място, присъствие на български състезател в AMA Supercross шампионата (Стоян Рашков, състезател на Toyota/Yamaha/JGRMX Team, e единственият състезател от Източна Европа в сериите).

При успешно представяне като домакин и изпълнение на предварително зададените параметри за провеждане, отразяване и посещаемост, София ще си гарантира домакинството на следващите 3 кръга за Източна Европа, превръщайки Supercross Sofia в ежегодно състезание.

Supercross Sofia 2015 ще се проведе в мултифункционалната спортна зала “Арена Армеец” в периода 26.10.2015-01.11.2015. Освен самото състезание, друга новост за България ще е и формата на провеждане- два поредни състезателни дни (събота и неделя) с отворени боксове на отборите и различни промоционални събития, в периода на строеж на трасето (понеделник-петък). Всеки любител на този спорт ще може да се докосне до най-големите имена и отбори преди започване на състезанието.

Двата състезателни дни обещават много емоции, награди и игри с публиката, както и едно невиждано шоу на две колела съпътствано от музика и спиращи дъха моменти.Отборът на JGRMX Team е заводски отбор на Yamaha Северна Америка и е част от Joe Gibbs Racing- най-големият отбор свързан с моторните спортове в САЩ (оценен на $ 201 млн. Forbes).

Философията на отбора е проста- след издигане на организацията, до един от най-успешните NASCAR отбори в историята, постигане на същото и в мотокроса. За това са доказателства и постояните инвестиции в техника, треньори и най-вече в подготовката на състезателите на ниво без еквивалент в индустрията. Тази година пилотите на отбора са- най-младият шампион в сериите (Барша), най-добрия млад състезател за миналия сезон (Пайк) и състезателя с най-добри физически показатели за годината (Рашков).

До този момент, тримата създадоха добър екип, като липсата на опит (един от най-младите екипи в шампионата) компенсират с работа. Присъствието на първият български състезател в професионалните суперкрос серии в САЩ е интересна тема за местните медии. Те разказаха историята му, като пример за това как правилната работа в продължение на години и малко късмет, рано или късно се отплаща.

Барша, Рашков и Пайк ще бъдат посланици на Supercross Sofia 2015.

Допълнителна информация можете да бъде намерена на www.supercross-sofia.com; www.facebook.com/supercrossbg

С любезното съдействие на фирма Юроспийд ООД всички членове на КРИБ могат да се възползват от преференциални цени за закупуване на билети за събитието, както следва:

– за индивидуални билети – отстъпка 20% от обявените цени,
– за корпоративни пакети /не по-малко от 25 билета/ – 30% от обявените цени.

При интерес от Ваша страна за поръчка на билети и с цел по-лесна координация, моля, обръщайте се към КРИБ /Людмила Антонова/