10.11.2016

Среща на ръководството на КРИБ с кандидата за Президент на Република България г-жа Цецка Цачева

Среща на ръководството на КРИБ с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ се проведе в централата на КРИБ на 10 ноември 2016 г. В срещата участваха кандидатът за президент г-жа Цецка Цачева, кандидатът за вицепрезидент г-н Пламен Манушев, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика г-н Томислав Дончев, министърът на финансите г-н Владислав Горанов, кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, членове на Управителния съвет на КРИБ и ръководители на браншови организации, членове на КРИБ.

Изпълнителният директор и член на УС на КРИБ г-н Евгений Иванов посочи, че бизнесът е обезпокоен от дискусията в обществото, че под натиск може да се стигне до оставки на най-високо ниво, които да доведат до излъчване на кабинет от типа „Орешарски”. „Особено чувствителни сме на тази тема, защото тук, в тази зала, КРИБ прие декларация единодушно, с която поискахме оставката на правителството на г-н Пламен Орешарски. Много сме притеснени да не се повтори това отново. Тогава ние казахме, че ще ни спрат еврофондовете, ще скочи цената на тока и безработицата драматично ще нарастне. Така и стана. Ние не искаме такъв сценарий. Това, което виждаме в момента, е стабилност и предсказуемост. Безработицата падна драстично. Ръстът на икономиката, според най-новата оценка на ЕК, е 3.6 процента”, каза изпълнителният директор на КРИБ.

Кандидатът за президент Цецка Цачева представи своите приоритети, сред които запазване на стабилността и на икономическия растеж, развитие на връзката бизнес-образование, борбата със сивата икономика. Г-жа Цачева благодари на национално-отговорния български бизнес в лицето на КРИБ за изключително активната работа като социален партньор и като участник в законодателния процес – за становищата на КРИБ по редица законопроекти и за участието в обсъжданията им в парламентарните комисии. Кандидатът за президент на ГЕРБ изказа пълна подкрепа за кампанията „бизнес на светло“ и декларира, че като Президент ще работи, за да извади „на светло“ сивата икономика. Г-жа Цачева изрази задоволство и от участието си при връчването на големите награди „КРИБ – качество, растеж, иновации от България“ и поздрави КРИБ за успешната инициатива „Академия Икономика“.

Вицеадмирал Пламен Манушев представи своите виждания за развитието на военно-промишления комплекс и за конкретните икономически измерения на осигуряването на сигурността и надеждността на границите и на справянето с неблагоприятната международна ситуация.

Коментирайки опасенията на бизнеса за оставка на правителството, вицепремиерът Томислав Дончев каза: „Ако нямаме достатъчно аргументи за това, че имаме достатъчна подкрепa, ние нямаме моралното право, без значение, че имаме способността и възможността, да изпълняваме задълженията си. Надяваме се да не се стига до такава ситуация. Трябва да избягаме от ракурса на драматичните сценарии“.

Не е важно кой номинал носи властта, а как се упражнява, каза министърът на финансите Владислав Горанов. „Вероятно нищо драматично няма да се случи при смяната на различни правителства, смята той. По думите му каквото и да е развитието оттук напред, ролята на ГЕРБ ще се запази като партията, която е най-близка до хората. Само законът може да даде свобода и на хората, и на бизнеса“, подчерта министър Горанов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна градивното сътрудничество между КРИБ и Столична община. „През м. октомври 2011 г., на среща в тази зала преди изборите, поех пред Вас ангажимент да създадем Консултативен бизнес съвет към Кмета на София и да работим заедно. Изпълних обещанието и съм много доволна от факта, че през последните пет години съм консултирала първо с вас проекто-бюджетите на Столична община, инвестиционните програми, и други важни въпроси. Ще помогна на г-жа Цачева да създадем подобен консултативен съвет с бизнеса и към Президента на Република България“, каза г-жа Фандъкова.

Въпроси и предложения към кандидат-президентската двойка отправиха Светослав Глосов, председател на УС на Камарата на строителите в България; Николай Вълканов, зам.-председател на УС на Българска минно-геоложката камара и член на УС на КРИБ; Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация; Константин Стаменов, председател на УС на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Кандидат-президентът Цецка Цачева пое ангажимент диалогът с бизнеса да бъде поставен на регулярна основа като за целта към Президента се създаде Консултативен или обществен бизнес съвет, както и да продължи да работи за развитие на връзката бизнес-образование, да насърчава инвестициите, да направи всичко възможно като Президент за връщането на българите в България.

 „На България са нужни стабилност и предсказуемост, а не служебни правителства, които могат да оставят държавата в рамките на година в режим на свободно плаване, което ще доведе до срив на икономиката и на държавата като цяло“, каза в заключение Евгений Иванов.