01.04.2024

TotalEnergies се отказва от проучването на най-голямото газово находище в България

Френската мултиенергийна компания TotalEnergies се оттегля от проучването на нефт и газ в потенциалното находище „Хан Аспарух“ в северните български води на Черно море, се казва в годишен доклад на другия партньор по проекта – румънската OMV Petrom.

Продължаваме да укрепваме позициите си в Черно море. Ние поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра на находище „Хан Аспарух“ в България“, се казва в годишния отчет на OMV Petrom.

Румънската OMV Petrom, която притежава 43% от акциите на дружеството (останалите 57% са собственост на TotalEnergies) има разрешение да извършва проучвания в България. Дейностите започнаха през 2012 г. и се очаква да приключат до ноември 2024 г.

Българското находище е с площ от 14 220 квадратни километра и е в съседство с румънския периметър на находището Neptune Deep, където OMV планира да започне добив на газ през 2027 г.

Държавният Български енергиен холдинг разполага с информация от предишни газови сондажи, които показват потенциални находища на газ между 210 и 510 милиарда кубически метра.

Още две перспективни газови находища

Според данни, публикувани от TotalEnergies, в северната българска икономическа зона в Черно море има две перспективни газови находища, наречени „Винех“ и „Крум“.

Първото се очаква да произвежда пет милиарда кубични метра газ годишно между 2030 и 2040 г., а второто – осем милиарда кубични метра между 2031 и 2044 г. Това е много повече от годишното потребление на газ на българската икономика, което е три милиарда кубически метра годишно.

След 2044 г. производството ще спадне съответно до три и четири милиарда кубически метра от всяко от двете находища до 2050 г.

Необходимата инвестиция в газов кладенец е между 80 и 100 милиона долара, а при доказване на търговско откритие необходимите инвестиции за разработване на находището са между 4 и 8 милиарда евро, предава Euractiv.