09.06.2020

Ултразвуков ехограф от ново поколение дари Siemens на МБАЛ- Ботевград

Свръхмодерен ултразвуков апарат дари Siemens България на „Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград“ ЕООД в знак на съпричастност и като принос към борбата с разпространението на пандемията от COVID-19.

Ехографът от серията ACUSON Freestyle Elite™, чиято пазарна цена е около 50 хил. лева без ДДС, бе официално предаден на ръководството на болницата на 14 май 2020 г. Специалисти от лечебното заведение преминаха обучение за работа с новия апарат.

ACUSON Freestyle Eliteе първата в света преносима ултразвукова система с безжични трансдюсери, разработена от Siemens. Апаратът е предназначен за съдови и абдоминално насочвани с ултразвук процедури. Управлението на системата става директно от самите трансдюсери чрез вградени контролери и Bluetooth връзка. Предназначението на трансдюсерите включва диагностика на фетални, коремни, интраоперативни, интраоперативни неврологични, педиатрични, малки органи, неонатални черепни, сърдечни, периферно-съдови и съдови, както и мускулно-скелетни ехографски прегледи.

Едно от уникалните предимства на апарата е, че трансдюсерите и клавиатурата могат директно да се обработват с дезинфекционни химикали. Това прави ехографа изключително подходящ за работа в инфекциозни отделения, тъй като трансдюсерите се дезинфекцират много лесно заради липсата на кабели.

Управителят на „Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград“ ЕООД  д-р Пламен Китанов благодари за дарението и подчерта, че то ще е от полза за пациентите от целия регион. „Вие сте една от малкото фирми, която се сеща за своите служители и работници, имайки предвид, че в региона има завод на Siemens. В тези трудни времена сте помислили за тяхното спокойствие, да бъдат сигурни за себе си и за своите близки, че ще бъдат лекувани с висок клас апарат“, подчерта той.

Болницата е едно от лечебните заведения, определени със заповед на Министерство на здравеопазването за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

В близкия град Правец се намира заводът на Siemens за производство на  активни части за токови и напреженови измервателни трансформатори, а мнозина от 180-те служители на производственото предприятие са жители на Ботевград.

Ръководството и служителите на Siemens в България споделят виждането, че е нужно национално отговорно поведение от страна на бизнеса, за да бъдат подпомогнати усилията на медицинските специалисти в борбата с пандемията от коронавирус:  „И в здравен, и в социален план, и в икономически план, COVID-19 е предизвикателство, с каквото светът не се е сблъсквал от Втората световна война насам. Като част от глобален технологичен концерн, който е пример за социално отговорно поведение още от самото си основаване, за нас е важно да дадем своя принос за справяне с последиците от пандемията в България“.