27.09.2021

Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти в болница са рядкост, изписват ги много по-бързо

Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, като в същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни, предоставени от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българска болнична асоциация.

„За месец август в отделението ни по-малко от 10%  от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите от УМБАЛ „Софиямед“. По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение са и такива с поставена само една доза.

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните.

„При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем достатъчен процент, ще живеем по-спокойно“, обясняват още специалистите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед". По данни на болницата през тази вълна са засегнати повече, поне до този момент, по-млади хора – между 30 и 50 годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ „Софиямед“ са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

„Имено затова вниманието, което трябва да се обърне на децата в профилактичен, епидемиологичен и клиничен аспект, трябва да е особено повишено. Нашият съвет към родителите е категорично, особено когато се касае за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум, така че рискът от заразяването им да се сведе до минимум“, посочват лекарите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед".

По отношение на поставянето на трета бустерна доза лекарите от "Софиямед" обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите вече ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с ковид в УМБАЛ „Софиямед“ бяха разкрили 200 легла, а в момента са разкрити общо 58 легла, като разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за град София, съгласно разписаните стъпки в Националния план за справяне с пандемията за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Прессъобщението е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.