06.12.2018

Връчени бяха наградите „Мистър и Мисис Икономика” 2018

За четвърта поредна година Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика” връчиха съвместно наградите „Мистър и Мисис Икономика” 2018.

Наградите, известни като „Оскарите на бизнеса”, се връчват от списанието от 1990 г. и имат значима тежест за предприемачите и мениджърите, които са допринесли за повече работни места и инвестиции в страната.

Тази година награди бяха връчени в 10 категории, имаше и специални отличия на сп. „Икономика”.

Главният изпълнителен директор на и председател на УС на „А1 България“ Александър Димитров стана „Мистър Икономика”, а главният изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка Петя Димитрова – „Мисис Икономика”. Те получиха наградите си от вицепремиера Томислав Дончев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Председателят на Управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев поздрави представителите на бизнеса и членовете на най-голямата работодателска организация, които вече са над 12 000 компании и дават работа на над 800 хиляди души в страната. „Това, за което ни обвиняват, че сме експлоататори и не даваме справедливи заплати, не е вярно“, каза той. Прогнозата ни като КРИБ е и следващата година да бележим двуцифрен ръст на заплатите, но на специалисти, изтъкна Кирил Домусчиев. Той допълни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, което ще допринесе за ръста на износа и на БВП. Председателят на КРИБ посочи, че възможността за внос на работна ръка ще даде "свежест" на икономиката ни. Той благодари на правителството и на НС за подкрепата за решаването в кратки срокове на проблемите на бизнеса. Тези резултати водят до там, че сме на крачка от Еврозоната, от влизането в Шенген, по-добри доклади от ЕК и това е плод на съвместните ни усилия и работа с парламент и правителство, допълни председателят на КРИБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на церемонията, че уважава всички професии, но има една, която е по-различна. Това са хората, които не търсят работа, а дават, които не харчат пари от данъците на другите, а плащат такива и не се притесняват да рискуват собствените си пари, зоната на комфорт, и това са предприемачите, каза вицепремиерът. Той продължи, че успешните предприемачи получават награда под формата на печалба, но посочи, че те имат нужда и от обществено признание. Те са съществена част от националния капитал и ние трябва да ги пазим, развиваме и да ги даваме за пример, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той посочи сред безспорните теми между правителството и бизнеса това, че икономиката ни трябва да расте повече и да и по-конкурентоспособна. Ние всички заедно трябва да направим икономиката ни по-бърза, по-агресивна, по-дигитална, по-високотехнологична, призова вицепремиерът деловите среди.

Вицепремиерът Марияна Николова пожела на фирмите да продължат да развиват успешен бизнес и допълни, че правителството ще продължи работа за създаване на благоприятна бизнес среда.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на представителите на отговорния бизнес в София, които са допринесли в последните десет години столицата да се развива възходящо, и изрази надежда това да е и благодарение на доброто партньорство с общината. Добрият бизнес е социално отговорен, каза столичният кмет и отправи апел работодателите да насърчават служителите си, които се включват по-активно в "зелените" политики на общината – използването на екоколи. А най-добре на обществения транспорт, защото тогава няма да има задръствания, а и въздухът ще е по-чист, допълни кметът Фандъкова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна заслугите на работодателите и на работниците за развитието на икономиката и посочи, че правителството ще продължи да работи с деловите среди за нейния просперитет и за създаването на конкурентна работна среда.

Министърът на туризма Николина Ангелкова напомни по време на церемонията, че туризмът формира голяма част от БВП и допълни, че това става благодарение на усилията на деловите среди, както и на общите усилия между общините, бизнеса и правителството.

Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че тази година не е била лека за сектора "земеделие и хранителна индустрия", но е била достатъчно успешна. Секторът, надявам се както и всички други, е обречен да върви напред и нагоре, заяви министър Порожанов.

Ето и кои бяха отличените в останалите категории:
Главният изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България” Тим Курт спечели в Категория „Индустрия”, а наградата му връчи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Стоян Мавродиев – главен изпълнителен директор и председател на УС на Българската банка за развитие спечели приза във „Финанси и Застраховане”, който му бе връчен от Веселин Тодоров, изпълнителен директор на Сиела Норма.

Боряна Манолова, управител на „Сименс” ЕООД, стана носител на наградата в категория ИКТ, Аутсорсинг и бизнес процеси, а призът й е връчен от проф. дтн Николай Вълканов, председател на СД на „Минстрой Холдинг”.

Отличието в Категория „Търговия и Услуги” спечели Иван Панчов, управител на „Медина Мед” като наградата бе връчена от Калин Пешов – председател на УС на „Главболгарстрой холдинг“.

Миролюб Столарски от „Карат-С” грабна приза в категорията „Транспорт и Логистика”, а наградата връчи заместник-министър председателят по икономическа и демографска политика Марияна Николова.

Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“, получи наградата в Категория „Земеделие и хранителна промишленост” от министъра на земеделието, горите и храните Румен Порожанов.

Стоян Ставрев, управител на „Българска консултантска организация” бе отличен в категория „Консултантски бизнес/услуги”, а наградата връчи председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет”, получи награда в категория, която е включена в конкурса за първа година – Корпоративна социална отговорност. Призът връчи председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Списание „Икономика” връчи по традиция и свои специални награди. Министърът на туризма Николина Ангелкова и издателят на списанието Боян Томов връчиха двата приза.

За популяризиране на българското вино в страната и чужбина бе отличена Цветелина Николова, управител на „Катаржина Естейт”.

Борислав Малинов, консултант на „Апарт хотел Лъки Банско“, получи награда за развиването на целогодишна туристическа дестинация.

По традиция победителите в конкурса получиха статуетката „Рибарят и златната рибка“, изработена от известния български скулптор Ставри Калинов, превърнала се в символ на конкурса.

Десетки гости присъстваха на тържествената церемония, която се проведе в Зала 6 на Националния дворец на културата и бе излъчена по традиция от БНТ 1 по-късно същата вечер.

Водещи бяха познатото лице от новините на БНТ 1 Филипа Иванова и Орлин Павлов, който зарадва присъстващите с изпълнението на новото си парче „Светът е друг”.

Две талантливи деца от музикална школа „Арт Войс Ценър”- Пловдив също плениха публиката с ангелски гласове – Мирослава Тодорова и Тодор Борисов.