03.10.2011

Йорданка Фандъкова ще се консултира с КРИБ за развитието на София

Консултативен съвет от представители на най-големите компании в София ще сформира след изборите кандидатът за кмет на столицата от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Тя обеща да институционализира диалога между бизнеса и общината при срещата й с ръководството на КРИБ, която се състоя на 3 октомври 2011 г.

"Доволен съм, че поемате този ангажимент и че срещите ще се провеждат на "Московска" 33, а не по някакви тъмни ъгли. В лицето на КРИБ ще имате конструктивен партньор, за да превърнем заедно София в по-добър град за живеене и за правене на бизнес", подчерта председателят на КРИБ Огнян Донев.

Фандъкова разказа, че акцент в работата й досега, а и в бъдеще като кмет ще е утвърждаването на София като най-добър град за бизнес. "Така ще се създадат условия и за отваряне на нови работни места", поясни тя и подчерта, че в столицата безработицата е 3 пъти по-ниска от тази в страната. Въпреки финансовата криза не е спрян нито един проект. Тя призна, че през 2010 г. е имало забавяне в плащанията към компаниите по проекти, но през 2011 г. общината се разплаща навреме.

Има ли общината воля да се справи с ромското гето около бул. "Европа", попита шефът на камарата на строителите Светослав Глосов. "Премахваме редовно незаконни гета в районите "Студентски", "Връбница" и "Сердика". Случаят на бул. "Европа" обаче е по-различен, защото преди години общината е преместила там 100 семейства. Длъжни сме да им предоставим алтернатива. Никой няма интерес тези хора да останат на улицата. Имаме подходящо място и скоро проблемът ще бъде решен", обеща Фандъкова.

"След апокалипсиса, който ви предричаха преди 2 г., сега всички признават, че София е различна. Целите виса реални и изпълними. Темата за сигурността обаче е в края на програмата ви. Какво ще предприемете, за да се разхождаме спокойно вечер", попита шефът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Фандъкова подчерта, че столицата е първият град с общинска полиция, а догодина щатът й ще се увеличи. "Създадохме общинска полиция, в 50 учебни заведения и 7 парка има видеонаблюдение", отчете Фандъкова. Положени са основите градът да се превърне във водеща туристическа дестинация. Като "незавършена работа" тя отчете забавените проекти за софийския дисниленд в Западния парк и аквапарка в Чепинци.

Зам.-председателят на КРИБ Петко Димитров попита какво ще направи общината, за да стане София по-привлекателна за инвестиции. "Подготвяме планове за технологичен парк и за подобряване на инфраструктурата – изграждане на Северната скоростна тангента, разширение на метрото, пробиви, естакади", каза Фандъкова. Освен това скоро общината щяла да премине от "ръчно" към "електронно" управление и преписките на фирми и граждани ще се обработват по-бързо и прозрачно.

Общината да поеме управлението на природния парк "Витоша", предложи главният изпълнителен директор на "Елана Холдинг" АД Камен Колчев. Фандъкова посочи, че е по-важно проектът за ски зона да се преработи, за да отговори на екоизискванията и да се реализира, за да не ходят зимата столичани в Боровец или в Банско.

"София се променя, защото работим заедно и бизнесът се включва активно с подкрепа на различни проекти. Една от целите ми е столицата да се утвърди като най-добър град за правене на бизнес, защото това значи развитие и по-висок стандарт на живот", обясни Фандъкова. Тя призна, че понякога се налага да съдейства за по-бързото придвижване на важни инвестиционни проекти, като ги поема на ръчно управление. "С довършването на електронната община обслужването ще е по-бързо и при пълна прозрачност на процедурите", гарантира Фандъкова.

За 2 г. София е привлякла над 1 млрд. лв. по европейски проекти, сред които за метрото, модернизиране на градския транспорт и интегрирана система за управление на битовите отпадъци. Фандъкова се надява с приемането на Закона за публично-частното партньорство да започне изграждането на паркинги и ефективното използване на минералните извори.

Йорданка Фандъкова благодари на председателя на управителния съвет на КРИБ Огнян Донев и на цялата бизнес организация за добрата съвместна работа по много общи проекти в областта на образованието, културата и градската.

На срещата, която се проведе в сградата на КРИБ, присъстваха кандидатите за общиниски съветници от ГЕРБ Ирина Савина и Николай Стойнев.

""""