30.06.2015

Втора дискусия от „Деветте пътя към еврофондовете” – всичко за Програмата за селските райони

Как ще бъдат разпределени в следващите 6 години 2,9 милиарда евро за българските фермери, общини и бизнес в селските райони – това бе темата на втората дискусия от националната кампания “Деветте пътя към еврофондовете”, организирана от Министерството на земеделието и храните, КРИБ и вестниците “24 часа”, “Труд” и “Български фермер”, с основен партньор Пощенска банка, която се състоя на 30 юни 2015 г.

“Деветте пътя към еврофондовете” е кампания на всекидневниците “24 часа” и “Труд” в партньорство с най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта е тя да допринесе за ръста на българската икономика, което включва и по-ефективното усвояване на средствата по деветте европрограми от новия програмен период.

През август 2015 г. ще изпратим първата нотификация за промяна на селските райони, чрез която ще настояваме ЕК да одобри с европейски средства да се субсидират проекти за хидромeлиорации. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на форума. „Ще предложим първата нотификация в края на август, ще предложим изменение на селската програма за инвестиции в напояване. Надявам се след като излезе първият анализ от приема, да излезем с консенсус какви правила ще прилагаме, така че да се подкрепят значително по-голям брой земеделски стопани, повече от сега набелязаните 3100 земеделци. „Мисля, че може да постигнем промяна в условията, така че да разширим обхвата“, каза министър Танева. Министерството работи главно по-облекчаване на условията, така че европарите да станат по-лесно достъпни до най-дребните фермери. Нов транш от 14 млн. лв. директни субсидии за ниви ще бъдат изплатени днес от фонд „Земеделие“ на земеделските производители, съобщи аграрният министър. С тях общата сума изплатени субсидии за ниви ще нарасне до 1,8 млрд. лева, каза още министърът. На практика това са изравнителни плащания след спорове дали нивите са подлежали на субсидиране. Още в края на януари земеделските производители получиха по 27 лева на декар.

"Благодаря за идеята на националната кампания "Деветте пътя към еврофондовете" на в. "24 часа", "Труд" и "Български фермер". Включихме се като партньор, защото обединяваме над 20 000 индивидуални компании, които дават над 3/4 от БВП на България, осигуряват работа на над 800 000 души и правят 3/4 от износа. Желаем да работим съвместно – работодателите, браншовите организации, министерството на земеделието и медиите". Това каза зам.-председателят на КРИБ и председател на комитета "Земеделие и храни” г-н Стоян Желев. И добави, че целта е фонд "Земеделие" да работи ефективно за пълно усвояване на средствата, защото така бизнесът ще стане по-конкурентен. „Това е успех, от който ще спечелят всички” каза Желев и похвали промените в Програмата за развитие на селските райони, направени от екипа на министър Десислава Танева. „Защото има повече пари за инвестиции, отколкото за консултанти и публични мерки. Очакваме мярка 4.1 – "Инвестиции в земеделските стопанства" да бъде отворена пак до края на годината”, каза Стоян Желев.

Над 1 млрд. лв. ще разплати фонд „Земеделие“ по изтичащата програма за развитие на селските райони през второто полугодие на тази година. Това обяви шефът на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов по време на дискусията. „Новата програма ще я направим по-ефективна, стартирайки от нормативната уредба, избягвайки лоши практики, които по един или друг начин се заявиха като намерения през изтичащата програма. В много случаи големият икономически интерес не е много здравословен“, каза Порожанов. Като пример той даде субсидираните проекти за фотоволтаични централи по селската програма, станало възможно с промяна на наредбата през 2009 г. Той попита риторично, че не знае с какво тези проекти са допринесли за благосъстоянието на населението и за увеличаване на заетостта в селските райони. ЕК вече стартира наказателна процедура по програмата заради двойното субсидиране на зеления ток – с европари за изграждане на централите и с надбавка за зеления ток в сметките на домакинствата и бизнеса. „Усилията са ни това нещо да бъде игнорирано  100%“, каза още Порожанов. По думите му трябва да се засили и административния капацитет във фонда, защото ще се налагат повече контроли по усвояването на европарите по ПРСР.  

Форумът се осъществява със съдействието на "Евроинс", "Градус" и "Алианц", медийни партньори са "България Он Ер" и "Канал 3".