07.10.2014

Бойко Борисов и ръководството на КРИБ обсъдиха как България да бъде изведена от кризата

На 7 октомври 2014 г. се проведе среща на председателския съвет на КРИБ с председателя г-н Бойко Борисов и ръководството на ПП ГЕРБ. Тя е в резултат на проведената среща на 30 септември 2014 г., на която бе договорено веднага след изборите да се състоят консултации с една единствена тема: как България да бъде изведена от дълбоката криза.

 

От страна на КРИБ беше посочено, че българският бизнес, представляван от най-голямата работодателска и бизнес организация, настоява за незабавно сформиране на ново правителство, което да гарантира стабилността на държавата и икономиката предвид тежката ситуация, в която се намираме.

Особена загриженост представляват конюнктурата в строителството, където работодателите очакват плащания от държавата в размер на над един милиард лева. На практика това е авансово финансиране от страна на бизнеса на вече извършени строително-монтажни дейности. В тази връзка особено притеснение представлява спирането на европейските фондове и отсъствието на застъпване и взаимовръзка между старото и новото еврофинансиране.

КРИБ съзнава, че европейските фондове могат да бъдат отворени отново за България само при стабилно, надеждно и имащо доверието на Европейския съюз правителство. Ако европейските фондове за България не бяха спрени вследствие на действието и бездействието на правителството на Пламен Орешарски, големите инфраструктурни проекти като магистрала Марица, Струма, тунела под Шипка, Северната тангента и Околовръстния път щяха да са готови или да са в много напреднал стадий.

Европейските фондове, обаче, сами по себе си не могат цялостно да гарантират стабилността на финансовата система, поради което КРИБ очаква и актуализация на бюджета с оглед осигуряване на вътрешното финансиране на проекти и други плащания по задължения на държавата, които попадат извън обхвата на европейската солидарност. Там, където това е невъзможно, КРИБ предлага приемането на Закон за публично-частното партньорство, действащ вариант на който предишното правителство отмени.

КРИБ счита, че това са основните приоритети на новото правителство и че всякакви опити обществената енергия да бъде насочена към провеждането на избори за Велико народно събрание целенасочено отклоняват вниманието на българските граждани, за да бъде обслужвано отново задкулисието и политиците, кариерата на които зависи от него.