26.10.2016

„Да! На българските региони” се проведе в Перник

Над 100 представители на бизнеса в Перник, изпълнителната, законодателната и местната власт изпълниха залата на Двореца на културата в града, за да участват в дискусията на в-к "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България КРИБ "ДА! На българските региони-ПЕРНИК". Форумът е шестнадесети от националната кампания "ДА! На българската икономика”.

На въпросите на бизнеса отговаряха министърът на спорта Красен Кралев, зам.-министрите на образованието Диян Стаматов, на енергетиката Жечо Станков, на екологията Красимир Живков, изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, говорителят на НАП Росен Бъчваров, депутатите от ГЕРБ Ирена Соколова и Красимир Велчев.

„Санирането в Перник е факт. Днес официално бе открит първият саниран блок от общо 41 подписани договори за финансиране по програмата за енергийна ефективност.” Тази новина съобщи кметицата на Перник Вяра Церовска при старта на дискусията.

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт" –  Търсим отговори на големите проблеми

"Законодателната, изпълнителната власт и медиите сме длъжници на Перник, защото това е един от най-поразените от 25-годишния ни преход градове", откри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. "Живеем в сложни времена, в които от една страна в Европа и България има възходящи темпове на развитие и добри макроикономически показатели като 3 % ръст на БВП за 2016 година, 8 % ръст на приходите от данъци и акцизи и бюджетен излишък от над 3 милиарда лева в края на септември. Живеем обаче и в заплаха от терор и насилие, а явления като Брекзит създават допълнително предизвикателство за бъдещето на европейската икономика", анализира тя икономическата ситуация. Затова заедно с КРИБ стартирахме и на регионално ниво дискусии, за да видим как съществуващият икономически растеж може да бъде надграден”, каза още Славка Бозукова.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ – КРИБ помага на местните фирми

„Искаме да чуем какви са вашите проблеми”, заяви пред представителите на местния бизнес Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, който обеща съдействие на местните фирми при решаване на проблемите им. "Икономиката не е само в София. Перник е особен град. Тук няма само въгледобив, металургия и тежко машиностроене. Тук човек диша култура, духовността тук присъства. По това Перник се отличава от градове като Шарлероа в Белгия. И ние сме длъжни да подпомогнем неговото развитие", каза още Иванов.

Георги Милев, Председател на КРИБ ПерникОбещанията пред бизнеса са като клетва

Преди 5-6 години около тази  маса бяхме само 7 фирми, но си дадохме дума да развием бизнеса в този град. Днес в местното сдружение КРИБ, което беше учредено от 20 фирми, вече членуват 40. Компаниите  укрепнаха бързо, повечето са много стабилни. И министрите, и техните заместници трябва да знаят, че обещаното тук, на този форум, е като в Църквата, пред Бога и трябва да се изпълнява. Ние обичаме своя град и милеем за него и за доброто му име. Ето вече поставената на най-оживеното кръстовище автоматична станция за чистота на въздуха не е там, за да дава неверени данни и да ни нарежда сред най-мръсните градове в Европа. Сега отчита реалната чистота на въздуха и тя е в рамките на нормите. МОСВ може да помогне Перник наистина да е по-чист и по приветлив.

Йеромонах Никанор  – Нов граничен пункт дава шанс за религиозен туризъм

Нови маршрути за религиозен и културно-исторически туризъм предложи по време на дискусията йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир. Става въпрос за 50 църкви и 21 манастира, от които три сръбски.

Маршрутът може да докара поклонници в общините Брезник, Земен и Трън, както и в Димитровград и Пирот от другата страна на границата. Според отец Никанор спешно трябва да се направи договореният ГКПП Банкя-Петачинци, за да преминава туристическият поток към манастирите в Сърбия през Пернишкия край.

Нужен е и ремонт на пътищата до повечето свети обители. Беше поискано също пускане на маршрутна линия от София до Църногорския монастир. Предложенията на отец Никанор намериха подкрепа от депутата Ирена Соколова и съветника на министъра на културата проф. Николай Овчаров, които дадоха и нови идеи по развитие на проекта и се ангажираха със съдействие по реализацията му.

"В програмата за развитие на селските райони е отворена мярка за църквата и там ще се финансират проекти за над 25 милиона евро, а по отношение на предложението на отец Никанор за религиозен туризъм, тях нито една програма не може да ги обхване", заяви пък шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката  – Затвор за нелегален въгледобивГорещ телефон за незаконно копаене пуска министерство на енергетиката

Затвор чака всички, които нелегално добиват полезни изкопаеми. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на дискусията на "Да! На българските региони-ПЕРНИК". За миньорския град проблемът е сериозен, след като зачестяват случаите на нелегален добив на въглища в крайните квартали, довел до пропукване на къщи и опасност от срутване. До момента сме предприели действия по задържане на нарушителите, а добитите незаконно количества са предоставяни на социално слаби семейства, посочи зам.-министър Станков.

Промени в Закона за подземните богатства и Наказателния кодекс обаче ще криминализират това деяние. Законопроектът вече е в Народното събрание и предстои приемането му.

Министерството на енергетиката работи заедно с областния управител на Перник по прехвърляне на някогашните терени за добив, които вече не се експлоатират и предстои тяхната рекултивация. Освен това енергийното министерство е отворило горещ телефон за сигнали за незаконен добив, които веднага се проверяват на място.

„Въпреки ниската безработица преструктурирането на икономиката се отрази много сериозно на перничани”, призна Вяра Церовска. „Подобряване на инфраструктурата ще направи града още по-привлекателен за инвеститорите”, смята кметицата, която търси финансиране за изграждане на две кръгови кръстовища на входа на Перник. Градът все още няма изграден воден цикъл и липсват водопроводни мрежи в много селища на областта, посочи още тя.

Диян Стаматов, министър на образованието – След 7 клас – език или занаят. Ще бъдат открити 100 паралелки за дуално обучение догодина.

Чужд език или занаят. Това ще избират учениците след 7 клас.  Те ще могат да продължат средното си образование в профилирани (езикови, математически и др.) или професионални гимназии. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов по време на дискусията. "Още тази година ще променим реда за прием след 7 клас, което ще е и стъпка към попълване на професионалните гимназии", каза Стаматов. С новия училищен закон диплома за основно образование вече се получава след 7 клас. Промените предвиждат премахването на така наречения осми масов клас.

От следващата учебна година ще бъдат разкрити и 100 нови паралелки за дуално обучение в професионалните гимназии, съобщи още Стаматов.

Всяка изминала година се наблюдава понижаване на резултатите от матурите след 7 клас. Затова МОН иска да пренасочи повече ученици към професионалните гимназии. За следващата учебна година сметките на министерството показват, че по този начин между 15 и 17 хиляди ученици ще бъдат насърчавани да учат професия.

«С новите 100 дуални паралелки пък  надграждаме швейцарския и австрийския модел, по който в момента функционират пилотни класове за дуално обучение в страната», обясни Диян Стаматов. Финансирането ще бъде от бюджета.

Красен Кралев, министър на спорта – 151 000 лв. за зала "Миньор"

151 000 лева с ДДС дава спортното министрество за ремонта на тренировъчната зала за футбол в спортен комплекс "Миньор " в Перник. До дни ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. С тази новина спортният министър Красен Кралев зарадва вчера перничани по време на дискусията.

Парите ще са за подмяна на каучуковата настилка с нова с изкуствена трева. Със средствата ще се смени дограмата на залата и ще се поставят нова електрическата инсталация, осветление и ел. табло. Ще се реновират също банята и съблекалните, като се предвижда и изграждането на помещение за сауна. Проектът предвижда цялостна подмяна на покривната хидроизолация, както и топлоизолиране на фасадата на цялата сграда.

Кралев подчерта, че ремонтът е след личния му оглед на спортния обект. Залата е в окаяно състояние. Покривът тече, на места мазилката е оголена до тухла.

„Финансирането на проекта е част от политиката на ведомството за реконструкцията на съществуващи съоръжения и изграждане на по-малки тренировъчни зали", подчерта министър Кралев.