12.04.2015

Кандидатстването за Лидерска академия 2015/2016 на Съвета на жените в бизнеса е отворено

Кандидатури на дами, собственици на малък и среден бизнес, или с 2-3 години опит на средно мениджърско ниво, се приемат до 12 април 2015 г. на www.womeninbusiness.bg

Лидерската академия се организира от Съвета на жените в бизнеса и е безплатна обучителна програма за дами – представители на малкия и среден бизнес. Обучението се състои от шест обучителни модули, чиято основна цел е да развиват  лидерските умения, да насърчават инициативността и предприемаческия дух на съвременната жена за разширяването на бизнеса й и поемане на по-големи отговорности.

В края на м. февруари завърши първия випуск на Лидерската академия, а кандидатстването за второто й издание вече започна.

Кандидатстване за Лидерска академия 2015/2016

В Лидерската академия, випуск 2015/2016, могат да кандидатстват дами с 2-3 и повече години опит на мениджърска позиция, собственици или управители на малък и среден бизнес и др. с желание и инициативност да развиват лидерските си умения за разширяване на бизнеса и поемане на по-големи лидерски отговорности.  Кандидатури се приемат до 12 април 2015 г. на www.womeninbusiness.bg.

Кандидатстването става чрез изпращане на мотивационно писмо  и на професионално CV. Във формуляра дамите ще трябва да се мотивират накратко как обучението в Лидерската академия ще подобри работата им, къде се виждат след една година в професионален план и да споделят кой е техният най-голям успех в личен или професионален план.

Избраните кандидати след внимателен подбор, професионално подкрепен от дирекция "Човешки ресурси" на ЧЕЗ, ще бъдат поканени през май 2015 г. на първия модул от Лидерската академия. Еднодневните обучения ще се проведат през май, юни, септември, ноември 2015 г., и януари и февруари 2016 г. Членовете на Съвета на жените в бизнеса и на управителния съвет на организацията планират да се включват в обученията и, опознавайки участничките в академията, да продължат с тях менторска и коучинг програма.

Новото в Лидерска академия 2015/2016

През втората учебна година в обучителната програма ще бъде включен един допълнителен модул – Design thinking. Той ще дава нов модерен поглед към раждането и развиването на идеи в екипа. Програмата ще бъде осигурена от компанията SAP. Любопитно е, че преди да бъде предложен като част от академията, дамите от Съвета на жените в бизнеса лично преминаха през това иновативно обучение. Останалите модули на академията включват опознаване на силните и слабите страни чрез емоционална интелигентност, даване и получаване на обратна връзка, ролята и управлението на различията в компания и т.н. Предвиден е и тиймбилдинг, интерактивно обучение за работа в екип и сътрудничество. Всички обучения се водят от професионални трейнъри. Ново през 2015 /2016 учебна година е и, че домакини на модулите ще бъдат различни компании, които членуват в Съвета на жените и така дамите ще могат да опознаят допълнително различни бизнеси.

Випуск 2014/2015

Първият випуск на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България завършва обучението си в края на м. февруари 2015 г. 43 амбициозни жени, представителки на малкия и средния бизнес и дами с опит на мениджърска позиция, преминаха през обученията на академията. Те бяха избрани от Съвета на жените в бизнеса сред сериозна селекция и започнаха модулите през юни 2014 г.

Завършването на Първата лидерска академия беше отбелязано с церемония, на която официални гости бяха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на труда и социалната политика г-н Гълъб Донев. Те връчиха на участничките  в първата Лидерска академия сертификати по повод успешното приключване на обучението.

Профил на участничките във випуск 2014/2015

33% от дамите, част от първия випуск на Лидерската академия, развиват свой собствен бизнес. Останалите са представители на компании. Разнообразието от сектори на икономиката, в които работят успелите жени, дава основание да се смята, че в България няма сфера табу за дамите. Интересен факт е, че има две представителки на държавната администрация, което показва стремеж и в тази сфера да бъдат прилагани добри управленски практики. В Лидерската академия участват и по няколко дами на високи позиции от застрахователния сектор, търговията на дребно и хотелиерството. На позиция управител са 43% от жените. Освен разнообразие от сектори в Лидерската академия са привлечени жени от цялата страна – София, Ямбол, Пловдив, Търговище, Бургас и Добрич.

"Успехът на първото издание на Лидерската академия ни дава увереност, че инициативата допринася за развитието на жените в България и затова планираме да продължим с нейното второ издание", обяви на пресконференция по повод завършването на първата Лидерска академия Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса и главен изпълнителен директор на Siemens България.

 "УниКредит Булбанк подготвя професионалните модули и обучители за Лидерската академия и за нас е чест да участваме в този проект, който е от изключителна полза не само за дамите, но и за всички мъже в бизнеса. В диалога и работата, свързана с насърчаване на дамите на лидерски позиции, трябва да участват повече мъже. ", смята Андреа Казини, главен оперативен директор и заместник-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

За Съвета на жените в бизнеса в България

Съветът – www.womeninbusiness.bg – е създаден от дами на най-високи мениджърски позиции с доказан опит в управлението и корпоративната култура. Само за една година от 13 учредители броят на членовете на съвета стана 41. Те са представители на различни сектори- индустрия, енергетика, високи технологии, банки, застраховане и небанкови услуги, хранително-вкусова промишленост, винен и хотелиерски бизнес, химическа индустрия, издателски бизнес, фармацевтика и др. През изминалата година Съветът направи множество срещи с изявени представители на бизнеса и лидери на мнение в България като Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Екатерина Захариева, тогава вицепремиер в служебното правителство на проф. Георги Близнашки, Антонела Чакети, национален вицепрезидент на Сдружението на жените – предприемачи в Италия, банкерите Виолина Мариновaи Левон Хампарцумян. Част от дейността на Съвета е свързана с участия в тематични събития и конференции. "През 2015 г. планираме участие в двата най-големи международни форума, посветени на Лидерството на жените в Германия и в Бразилия. Ще имаме и съвместна изява със Сдружението на жените в Италия на ЕКСПО 2015 в Милано и участие в пролетната конференция на списание Мениджър Жените – нежната сила на бизнеса.", обяви Боряна Манолова.

В управителния съвет на организацията влизат председателят д-р инж. Боряна Манолова, Диана Манева, Жулиета Серафимова, инж. Ваня Кънева-Минкова, Валентина Диканска, Максим Майер, Зоя Паунова.

Организацията е отворена за нови членове, изявени мениджъри или представители на организации с опит и корпоративна култура, които споделят ценностите й.

Разпространяване на добри мениджърски практики и въвеждане на програми за насърчаване на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции са сред основните цели на регистрирания в началото на 2014 г. Съвет на жените в бизнеса.