10.10.2017

Кирил Домусчиев: Минималната заплата трябва да се определя по формула

Според данните на НСИ БВП расте през 2016 години с близо 4%, този ръст се дължи основно на индустриалното производство и на второ място на потреблението. За да расте то, значи има работа, получават си заплатите работниците, коментира в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той подчерта и огромния ръст на средната заплата в страната, която, обясни той, не се определя от правителството или синдикатите, а от търсенето на квалифицирана работна ръка от страна на предприемачите, за да могат да си осигурят най-добрите работници.

Минималната работна заплата би трябвало да се определя по някаква формула, тогава бизнесът не би спорил по никакъв начин, подчерта председателят на КРИБ, като уточни, че него вдигането на минималната работна заплата не го притеснява, защото той такава не плаща, тъй като иска да запази специалистите си и бизнеса си. Коментира, че има бизнеси и браншове, които се притесняват от вдигането на тази заплата и е нормално те да не са съгласни – при тях производителността на труда е много ниска и те не могат да бъдат конкурентни.
Кирил Домусчиев заяви, че ръстът на производителността на труда в България не расте с ръста на минималната работна заплата и със сигурност сме в пъти с по-ниска производителност на труда от доста западноевропейски държави.

Синдикатите искат увеличение на минималната заплата през 2018 г. да стане 530 лв. и вдигане на заплатите в бюджетната сфера с 13%, което е повече, отколкото дава правителството. Втора година КРИБ не участват в преговорите в процедурата при договаряне на доходите. Домусчиев припомни, че синдикатите са се отметнали от договорката, която са имали – да се въведе формула за определяне на минималната работна заплата, каквото е изискването на 131 конвенция на МОТ, което е изискване и на ЕС. Въпросът, според председателят на КРИБ е, че по силов начин, под натиск се променя минималната заплата.

Вдигането на осигурителните прагове 4% – несъгласието с това е също знак на протест срещу натиска на синдикатите те да определят всичко, без да има формула или някаква логика, подчерта Кирил Домусчиев. И поясни, че класове няма никъде в ЕС и по настояване на ЕК тези класове са били отменени за държавните служители.

Председателят на КРИБ беше категоричен, че минималната работна заплата трябва да се определя по формула, крайната цел е тя да бъде в порядъка 42-45% максимум от средната работна заплата за страната.

 „Колкото по-малко държава има в икономиката – толкова по-добре”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред БНТ. „Държавата трябва да помага на икономиката, но не да управлява дадени сектори и да се бърка в работата”.

Според председателя на КРИБ положителните икономически резултати означават, че индустрията си е свършила работата. Последните данни на НСИ показват близо 4% ръст на БВП, който се дължи основно на индустриалното производство, обясни той. 

90% от твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за „Български морски флот“ са абсолютно неверни и не кореспондират на фактите, каза Кирил Домусчиев.

Той даде пример с едно от последните изказвания на Симеонов, че към тонажа на БМФ е включена и яхта. „Такава яхта струва 200 млн. евро. Тази яхта я няма и неслучайно ще заведа дело, защото цяло лято слушам щуротии“, каза председателят на КРИБ.

По думите му с тези свои действия вицепремиерът се опитва да влияе на съда. „Той е политик и е в управлението на държавата, а се опитва да влияе на независимия български съд.” Според него Симеонов има подбуди, за да атакува БМФ, тъй като едва ли това е най-проблемната сделка.

Кирил Домусчиев обясни, че някои претенции пред Арбитражния съд са били отхвърлени, а други приети, но все още се очаква решение на последна инстанция, с което БМФ ще се съобрази.

Той добави, че всички приватизационни договори, които е сключвал, са приключили с изпълнение и добави, че само за 5-6 години инвестиции в дружеството са на стойност 570 млн. лв. и в близката година ще достигнат 800 млн. лв.

Цялото участие на г-н Домусчиев по БНТ може да видите на следния линк:

https://www.bnt.bg/bg/a/kiril-domuschiev-minimalnata-zaplata-tryabva-da-se-opredelya-po-formula