01.06.2016

Кирил Домусчиев по БНТ: На бала на КРИБ ще бъдат наградени най-успелите в бизнеса

Водим битка срещу схемите и кражбите в енергетиката, каза председателят на КРИБ

Най-добрите в българския бизнес ще бъдат отличени по време на Втория пролетен бал на КРИБ на 8 юни с наградите КРИБ – качество, растеж, иновации от България, каза Кирил Домусчиев в предаването „Още от деня“ по БНТ. Надяваме се да повторим успеха на Първия бал, който се проведе миналата година под почетния патронаж и с участието на министър-председателя Бойко Борисов и на десет министри – тази година също ще бъде така. Интересът и тази година е голям и каним тези, които желаят да станат свидетели на това значимо събитие, да заповядат на бала, призова Кирил Домусчиев.

„В постоянна битка сме за закриване на всички схеми, кражби и дефицити в нашата електроенергетика, тъй като там от години не се правят реформи, схемите продължават и стигат до небивали размери“,  каза председателят на КРИБ. С променлив успех се справихме с някои проблеми, спряха екзотиките при ВЕИ-тата, там започнаха проверки и процедури, засягащи индустрията. За една година успяхме чрез законодателни и нормативни промени да спрем всякакви по-нататъшни кражби на електроенергия, за да няма възможност да се увеличава този дефицит.

Вместо да има намаляване, добавката „задължение към обществото“ става по-скъпа от тока.  „Винаги ще излизаме на протест, когато става въпрос за фундаментални неща, засягащи не само бизнеса, но и всеки един човек“, посочи Кирил Домусчиев.

Енегрийната борса помага на всички, не само на големи корпоративни клиенти. Битовите имат възможност да купуват от посредници, а те от борсата. Колкото цената на борсата е по-пазарна и ниска, толкова по-добре, въпреки опитите да се манипулира. Има схеми да не се пускат на борсата големи количества електроенергия, но либерализацията постепенно ще доведе до там цената да е по-ниска. Проблемът е, че всичките кражби и дефицити се слагат в сметките. Борим се върху тях да бъде наложен мораториум, а впоследствие да ги намалим, заяви Домусчиев.

За спора около втората пенсия председателят на КРИБ каза, че дискусията е перифразирана по балкански. Не става дума за опит за национализация. Никаква реформа в България не се случва без критикари, смята Домусчиев. Тези пари са си на хората и ще си отидат при тях, МФ, според мен, ще отстъпи. Важно е дружествата, които са с огромен капитал, акумулиран при тях, да имат мениджмънт и контрол, одит и стрестестове. Не може да имаме изисквания към капитала на банките в България, а да пренебрегваме този елемент от дейността на пенсионно-осигурителните дружества.

В отговор на въпрос на водещия, г-н Домусчиев приветства назначаването на вицепремиера Томислав Дончев за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, отчитайки особено добрата работа, която КРИБ е имала с него в работната група по енергетиката. По повод назначаването на Зорница Русинова за министър на труда и социалната политика, Домусчиев отбеляза, че диалогът с нея не започва сега, той продължава. КРИБ работеше с нея и в периода, в който тя беше зам.-министър, наблюдаващ много важни ресори като еврофондовете и Агенцията по заетостта, и сега просто ще продължи в новото й по-високо качество на министър. Ние подкрепихме нейната номинация, защото основна гаранция за стабилността в сферата на бизнеса е приемствеността и предсказуемостта.