03.06.2016

Планът „Юнкер“ бе в центъра на Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ

Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ, се проведе днес в хотел "Маринела" в София.

Конкретната тема бе Планът "Юнкер" – как ще се мобилизират 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, в т.ч. и България. които носят възвращаемост. До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

В дебатите участваха вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Меглена Кунева, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, кметът на София Йорданка Фандъкова

Дисусията откри главният редактор на в. Стандарт Славка Бозукова. "Европа се връща в бизнеса. Формулата на План Юнкер е 1 към 15, т.е. на всяко 1 евро от Фонда – 15 евро частни инвестиции, анонсира дискусията пред министри и бизнес главният редактор на в. "Стандарт".Конкретната тема днес е Планът "Юнкер" – как ще се мобилизират 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, в т.ч. и България. които носят възвращаемост. До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

"Бих искал да поздравя вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева за отзивчивостта й. Благодаря и на министрите от кабинета за работата с тях, за поетите ангажименти и всички резултати, които успяваме да постигнем за устойчивото развитие на българската икономика. Благодаря на госпожа Бозукова и вестник "Стандарт" за партньорството в провеждането на дискусията "ДА! на българската икономика"", каза в началото на форума Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

"КРИБ не счита, че еврофондовете трябва да са патерицата на родния бизнес, а само една възможност да развиваме икономиката си. Думата "усвояване" не е думата на КРИБ. Вече има не малко компании в България с 20-годишна история. В предстоящия бал на КРИБ ще отличим точно такива фирми – доказали, че работят и се развиват у нас", подчерта Кирил Домусчиев.

Най-сетне за България можем да говорим за растеж в рамките на 3 процента. на мен много ми се иска да съксяваме дистанцията и да вървим още нагоре към 5-6 процента. Добрата новина е, че европейската икономика затвърди възстановяването си. Очакваме това да продължи и догодина, каза вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.Темповете на растеж обаче остават все още вяли, каза в началото еврокомисар Георгиева. И подчерта, че по-сериозният проблем пред европейците са по-високите рискови фактори за световната икономика, особено когато говорим за Китай, Бразилия, Русия.

"Планът Юнкер" е толкова важен днес, колкото когато го стартирахме. Стартирахме го заради липса на инвестиции. Заради много драматичен дефицит на инвестиции. Продължихме го буквално преди 2 дни с разбирането, че в този контекст на света и на Европа трябва да инвестираме потенциал за растеж на в нашата икономика", каза Кристалина Георгиева. Тя предостави отчет на ЕК за 1 година, според който с 13 млрд. евро от създадената гаранция са генерирани 100 млрд. евро инвесиции в ЕС.

Стартъпите особено в IT-сектора може да генерират растеж и доходи и да създадем привлекателна среда за нашите млади хора, припомни Георгиева. Вицепрезидентът на ЕК анонсира и идеята за създаване на регионално звено на "План Юнкер", което да работи за българския бизнес. Експертите на "План Юнкер" могат и ще съдействат на фирмите при регистрирането и отстраняването на административните пречки. По-бърза процедура за закриване на фалирали фирми, развитие на електронното правителство и бързо плащане на данъците са трите важни точки в помощ на бизнеса. 

"Планът Юнкер" е най-добрият учител за българсите фирми, обобщи Кристалина Георгиева. И още: "Еврофондовете не могат да бъдат единственият начин да генерираме растеж и доходи. Затова моят съвет към България е – използвайте "Планът Юнкер" да се учите как да работите с инструменти за финансиране, а не грантове".