03.08.2015

Кирил Домусчиев пред в. Стандарт: Пращаме в прокуратурата кражбите в енергетиката

Ще протестираме, докато не постигнем реформа в сектора; Трябва да има осъдени политици заради неизгодните договори, казва Кирил Домусчиев

Парите ни ще продължават да отиват в енергийната мафия, не за нови работни места
Компенсациите няма да се ползват от 1 август, защото чакат одобрение от Брюксел
Имаме фалшива пазарна среда, изпълнена с корупция и схеми

 

– Г-н Домусчиев, от 1 август каква цена на тока плаща българският бизнес?
– Средно между 13,5 и 17,5% повече, отколкото сега. За потребителите ниско напрежение увеличението ще е 13,5%, а за високо напрежение – 17,5%. Това се получава, след като добавката "Задължение към обществото" скача двойно и става най-скъпата в Европа след Дания. Такъв скок на електроенергията бизнесът не може да приеме и затова излиза отново на национален протест през септември.

– Т.е. КЕВР не е променила решението си за вдигане на таксата "Задължение към обществото" в сравнение с първоначалното си намерение?
– Промяната е козметична. Тази такса вместо 40 лв. става 38, което пак си е двойно увеличение.

– Това означава ли, че въпреки вашите предложения комисията не е намерила резерви, които да не позволят този двоен скок?
– Напротив, шефът на КЕВР Иван Иванов обяви на пресконференцията си на 31 юли, че са намерени резерви за около 830 млн. лв. И ги изброи, като голяма част от тях са благодарение на инициативите, които ние предприехме, на нашите срещи с правителството и нашите предложения. Но от всичко това не виждам какъв е плюсът. В крайна сметка цената си остава същата и парите ни ще продължават да отиват в енергийната мафия, а не за да създаваме работни места и предприятия.

– Изясни ли се дали наредбата за компенсациите, които ще получават големите потребители на ток, ще може да се приложи от 1 август?
– Тази наредба няма да може да се ползва от 1 август, защото отива за нотификация в Европейската комисия. Което е парадокс, защото досега нито един производител на електроенергия, който продава по преференциални цени – ВЕИ, американски централи и т.н., не е нотифициран. Но когато става дума за наредба за индустрията, която дава някакви преференции за големите енергоинтензивни предприятия, силно зависими от цената на електроенергията, тепърва трябва да се чака нотификация.

– Шефът на КЕВР твърди, че компенсациите за големите индустриални потребители на ток ще се ползват със задна дата от 1 август след нотификацията и че за фирмите с потребление над 30 гигаватчаса намалението на добавката Задължение към обществото ще е с над 80%.
– Нищо не може да ползва бизнесът. Тази наредба ще помогне на 30-40 предприятия, а намаленията ще бъдат само за потреблението над тези 30 гигаватчаса. Това няма да доведе до съществени намаления на цената на тока. За тази наредба българските индустриални предприятия се бориха повече от 5-6 години, за да може да са конкурентни.

– Какви ще са последствията за бизнеса и икономиката с новите цени на тока? Очаквате ли отлив на инвестиции?
– Инвестиции и без това малко се правят в България и основно, ако се прави нещо, са в сектори, които нямат сериозно потребление на електроенергия или природен газ. Което означава, че няма инвестиции в сериозна и тежка индустрия, която създава голям брой работни места и съпътстващи отрасли. Така че аз не я виждам България, просто тук няма среда за инвестиции, защото всичко е в някакви схеми и противоречия с пазарни принципи.

– При какви условия не бихте протестирали през септември?
– Искаме да се приемат нашите искания, които не са чак толкова много. Надявам се тогава протестът ни да бъде още по-силен – ще имаме време да се организираме добре с колегите от другите работодателски организации и от синдикатите, няма да е отпускарски сезон. Ще протестираме до постигане на нашите цели. А те са прости и ясни – ние искаме да има пазарни принципи и правила в енергетиката в България. И да престанат злоупотребите и кражбите, които бъркат не само в джобовете на бизнеса, но и на всички граждани.

Всички трябва да са наясно, че бизнесът е този, който създава БВП и плаща заплати. Плаща заплатите не само на господин Иванов, на депутатите и всякакви специалисти от КЕВР, но в това число и заплатите на вас, журналистите. Защото виждате какво е положението на икономиката в България и това няма как да не се отрази и на вас, журналистите. Затварят се вестници, медии, което не е добре, защото хора остават на улицата. А защо се затварят? Защото няма бизнес в тази държава, няма икономика, няма кой да дава реклами, да спонсорира и т.н. И когато ние имаме една пазарна среда, която е фалшива, изпълнена с корупция и с какви ли не схеми, нормално е икономиката да не върви. Не случайно България е на последно място в ЕС и като икономика, и като стандарт на живот.

Ние сме най-бедната държава в ЕС именно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент хора, дори не е процент, а отделни бройки. И затова ще продължим да протестираме, докато не се въведат пазарни принципи и правила в енергетиката. Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани. А те не са. Факт е, че добавката "Задължения към обществото" е най-високата в ЕС, което в никакъв случай не прави българската икономика конкурентоспособна.

– Кои са първите мерки във връзка с цената на тока, които искате да видите от управляващите след приключването на отпускарския сезон?
– Първо, да се приеме мораториум върху всякакви нови проекти за ВЕИ-та, тъй като ние отдавна сме преизпълнили исканията на ЕС до 2020 г. Задължително да се премахне последната промяна в Закона за енергетиката, с която се включиха нови бомби – производство на електроенергия от оборски тор. Трето, искаме да се направи пътна карта за реформи в енергетиката. Искаме също КЕВР да преразгледа решението си за добавката "Задължение към обществото". И, разбира се, искаме оставката на Иван Иванов. Надявам се разумните депутати в парламента да ни подкрепят и да се тръгне към реформи. Иначе протестите ще продължат с все по-голяма сила и съм сигурен, че все повече хора ще се включат.

– Заявихте, че работодателските организации ще сезирате с жалби прокуратурата да разследва злоупотребите в сектора…
– Има много хора, които в годините са подписвали неизгодни договори. В момента работодателските организации и синдикатите правим доста задълбочена проверка. Аз лично се ангажирам през септември да я внеса при главния прокурор Сотир Цацаров. Ще следим целия процес и се надявам да има осъдени, защото това е безобразие. Ще изпратим цялата информация, с която разполагаме за подписването на договори от определени политици и министри с т. нар. американски централи и всички злоупотреби с ВЕИ-тата.

Ще искаме да се разследва и да се търси отговорност от политиците, тъй като американците какво са виновни. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Работодателските организации ще сезираме и Комисията за конфликт на интереси. При всички положения депутати като Рамадан Аталай не трябва да участват при вземане на решения на тема Енергетика. Факт е, че преференциите за оборската тор станаха възможни с тяхното лобиране.

– Непреклонни ли сте за оставката на Иван Иванов?
– По-див популизъм от това не може да има. Някъде бях чул, че популизмът е като алкохола – в малки количества е полезен, но когато се прекали, води до смърт. Господин Иванов прекалява с популизма. Освен това този човек е скаран с математиката, нещо, което много ме учудва, защото като гледам CV-то му, би трябвало да я разбира. Не е и добър манипулатор, тъй като за да си добър манипулатор, трябва добре да се подготвиш с аргументи и факти. При него всичко е сбъркано, не е подкрепено с цифри, само тотални измишльотини.

Явно този човек си мисли, че никой в тази държава не може да смята и че сме толкова затъпели и обезличени, че взимаме всичко за чиста монета. Наслушах се как цената на тока щяла да скочи само 2-3%. Както и да го смятаме при сегашната цена на електроенергията и 38 лв. такса "Задължения към обществото" се получава ръст от 17,5%. А това, което Иванов обяснява, че с 0,11% ще се намали цената за бита, също е подигравка с хората. При 100 лв. сметка за тока, значи 11 стотинки ще имаш икономии. Кой ще го усети? Само че като си загуби работата или като вдигнат в магазина цените на стоките заради скъпия ток, тогава ще стане ясно. И трябва да благодари цялото българско общество за всичко това на Иван Иванов.

А какво е направил той за икономиката, за държавата – цял живот е бил на държавна заплата, която сме я плащали всички ние. Не приемам за нормално фирмите, които през годините колко пъти сме имали безсънни нощи, защото на другия ден не ти стигат парите да платиш заплатите или на 25-то число да платиш данъците, и които сме се стремели винаги да създаваме, да строим, в един момент нашите съдби, а и на нашите работници, да зависят от хора като Иван Иванов. Затова искаме неговата оставка във възможно най-скоро време.

Интервю на Мила Кисьова