05.04.2011

КРИБ подкрепя увеличаване на минималната работна заплата

"Лично заявих, че повишаването на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв. е нещо, което ние приветстваме, нямаме никаква съпротива сред нашите членове. И нямаме проблем частното предприемачество да участва във вдигане на заплатата", каза председателят на КРИБ Огнян Донев в предаването "Денят започва" по БНТ на 5 април 2011 г.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев изрази надежда разменените реплики между финансовия и социалния министри по отношение на минималната работна заплата да доведат до сериозни преговори. Пред БНТ той допълни, че числата, които се дискутират в публичното пространство, имат логика и се опират на сериозна методика.

Константин Тренчев припомни, че прагът на бедността у нас е 211 лв., поради което синдикатите настояват минималната работна заплата да стане 290 лв., за да може нейната нетна стойност действително да покрие линията на бедност. "Ние искаме заедно с КНСБ, да се споразумеем с работодателите минималната работна заплата да стане 290 лева", допълни той. По думите на синдикалния лидер за каквото и увеличение да говори социалният министър, то няма да бъде изхарчено на Канарските острови, а за най-необходимите хранителни продукти.

Огнян Донев коментира:"Д-р Тренчев позиционира критиката си само върху Министерството на финансите. Финансовата дисциплина, колкото и да е болезнена, е нещо полезно за държавата. Аз виждам дефицита като качество на управлението например в правосъдната система. Дянков не можеше да знае, че ще има арабски бунтове, земетресение, цунами, война в Северна Африка. Всеки момент очакваме нещо да се случи и на Иберийския полуостров. Всичките тези неща никой не ги е очаквал. Много елементарно е всичко това да се хвърли на гърба на господин Дянков, не може той да е виновен за всичко в тази държава", категоричен бе председателят на КРИБ.