19.05.2015

КРИБ: Управлението на еврофондовете е прагматично, съобразено с нуждите на фирмите

Задачата на бизнеса е да подготви и да предложи добри проекти, а на държавата – да управлява добре оперативните програми. Целта на днешния форум е да се създаде диалог по ключови теми за усвояване на еврофондовете, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев при откриването на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете 2015 – 2020", организирана от КРИБ и вестниците „24 часа“ и „Труд“, която се проведе на 19 май 2015 г.

Във форума участват премиерът Бойко Борисов, част от министрите от кабинета и над 150 гости, представители на бизнеса.

Виждаме, че има много положителни стъпки и голяма част от уроците през първите седем години са научени, каза Домусчиев. При управлението на еврофондовете има прагматичен подход, съобразен с нуждите на фирмите. Програмата е стъпила на земята без идеи за грандиозни проекти и нереални мечти за превръщане на България в световна иновационна сила, каза Домусчиев. Искаме да инвестираме в проекти, от които страната има нужда, добави той.

Регистрираме обаче с тревога някои тенденции, допълни председателят на КРИБ. В програмата за иновации и конкурентоспособност се искат и финансови и експортни резултати, които са непосилни за поне една трета от малките и средни фирми.

Безпокои ни наказанието за връщане на 25 процента от дадената помощ, ако фирмите не постигнат растеж, добави Домусчиев. КРИБ предлага въвеждане на реални механизми за партньорство при изпълнението на програмите. Организацията иска лесен достъп до евтин паричен ресурс и преодоляване на порочната практика за финансови корекции, каза Домусчиев.

Правителството ще обедини 67 услуги, които ще могат да се ползват онлайн, обяви премиерът Бойко Борисов на дискусията. „Всички министерства в момента харчат стотици милиони за електронни услуги всяка година. Какво по хубаво за бизнеса и хората да могат да си пуснат данъчната декларация и да си свършат работата по компютъра. Това е най-доброто за обществените поръчки. Един екип от млади и изключителни специалисти предложиха един модел за електронна управление и 67 са възможностите да бъдат експлоатирани по електронен път. Не давам на тези млади хора никой да им се меси, дори министрите. Ще спестим доста пари“, каза Борисов.

Вече на два пъти идват правителства, при които веднага се спират еврофондовете, продължи премиерът.  При правителство, което се ползва с доверие, сами виждате, на нас ги пускат, така че това е едно неписано правило, което върви. Същото касае инвестициите, утре, между другото, за 1,5 млрд. долара, единствения, най-съвременния завод за преработка на тежките горива откриваме в Бургас. Следващите 1-2 седмици в “Солвей соди” и другаде за по 350 млн. съоръжения откриваме. България е хубава страна и едно спокойствие, една стабилност и разум от всички нас ще доведат до повече инвестиции, пък и самите вие виждате, че когато работят програмите и се разплащаме навреме, огромни пари влизат в бизнеса. Сигурно има и някои слабости, макар че и с това се спекулира. Използваме тези срещи да си сверяваме часовника. Както и Домусчиев каза – много от предложенията вече са приети, каза Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи пред участниците във форума, че 2015 година няма да е нулева за усвояване на парите от еврофондовете. Европейските пари ще бъдат основният ускорител на българската икономика, макар че не е добре страната да разчита предимно на европейски пари, но като нова страна членка ние трябва да разчитаме на тях, добави той. От новите оперативни програми от общо седем, пет вече са одобрени, каза Дончев.

През 2015 година трябва да бъдат обявени процедурите за няколко милиарда лева за настоящия програмен период каза Дончев. Общият обем плащания е над 6,6 млрд. лева от предходния програмен период са изпълнени на 82 процента от цялата финансова рамка и този резултат ще се подобри до повече от 90 процента, каза Дончев. Това не е отличен резултат – той е 100 процента, но не е лош резултат. Бизнесът е основен инструмент за ползване на парите – дали отиват безвъзмездно във фирмите което е по-рядък случай или при изпълнение на обществените поръчки, те пак отиват в компаниите, каза Дончев.

В рамките на първото полугодие в парламента влизат два важни закона – изцяло нов Закон за обществените поръчки и Закона за еврофондовете, който позволява на бенефициентите на евросредства да си търсят правата по законен път, ако се смятат за ощетени, добави вицепремиерът. От две-три седмици правителството преговаряме с ЕК за влизане на страната в Инициатива за подпомагане за малки и средни предприятия. Считаме, че можем да ползваме финансиране от 100 млн. евро в тази инициатива. При нея няма никакво национално съфинансиране и можем да очакваме парите да са на разположение на фирмите в края на тази или началото на следващата година. В тази процедура сега са включени Испания, преговаря се с Малта и България ще е третата държава, каза Дончев.

Министър Божидар Лукарски посочи, че министерството на икономиката е работило така, че оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" да е с добавена стойност, която дава тласък на бизнеса. Забележките на КРИБ бяха едни от най-адекватните и те бяха приети, посочи Лукарски. Финансовият министър Владислав Горанов, информира , че парите на европейските програми ще се управляват от "Фонд за фондовете", който най-вероятно ще се направи като държавно еднолично търговско дружество.

То ще обедини и структурира елементите на отделните оперативни програми. Втората стъпка при работата на този фонд е създаване на правила за управление на парите според регламентите на ЕК. Ще има финансови посредници, които да управляват парите на отделните фондове.