26.05.2008

Меглена Кунева пред КРИБ: Членството в ЕС не е финалът на нашите усилия

Членството в ЕС не е финалът на нашите усилия. Това каза Меглена Кунева, комисар по защита на потребителите в Европейската комисия, на среща с членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, която се проведе на 26 май 2008 г.

"Сега не е време да почиваме на лаврите си с убеждението, че сме си свършили работата, защото не сме. И бизнесът, и гражданското общество трябва да искат повече от начина на управление", каза Кунева. "Всеки ден четем за кръстосания огън на политически интриги и дебати в България. Но хората очакват не просто признания за минали грешки, недоволство, обвинения. Те очакват действия сега, за да живеем тук, в България, със стандарта на европейски граждани. Ние преговаряхме 10 години. Въпросът сега е какви ще бъдат следващите 10, към какъв резултат се стремим", коментира Кунева.

"Може да звучи като клише, но нашата нация е на кръстопът. Изправени сме пред избор да се оттеглим и страдаме по неосъществените си мечти или да се мобилизираме и да реализираме нашия потенциал, за да живеем с икономическите, социални и управленски стандарти като тези на другите европейци", каза още еврокомисарят. По думите й, "ако политиците не могат да се справят с тази отговорност или се ангажират със сенчести сделки, те не трябва да остават на постовете си", заяви комисар Кунева пред членовете на КРИБ.

"Факт е, че макроикономическата стабилност през последните 10 години превърна България в привлекателно място за инвестиции, и вашето присъствие тук потвърждава това", каза еврокомисарят.