20.03.2020

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев дарява на държавата лекарства и 5000 теста за COVID-19

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев дарява на държавата лекарства и 5000 теста за COVID-19 за диагностициране и лечение на заразените у нас. Това обяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция – около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви. Упълномощен съм от г-н Домусчиев да кажа, че всичките налични лекарства, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. А парите за тестовете вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това“, каза началникът на Оперативния щаб.

„Оказа се, че в България има резерви на хининови препарати, и то в не малки количества – 35 000 пълни дози за лечение, т.е. – за 35 000 души. Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", каза още ген.-майор Мутафчийски.

Изпълнителният секретариат на КРИБ се присъединява към благодарността за дарението, изразена от ген.-майор Мутафчийски към Кирил Домусчиев.