13.12.2011

Презареждане: годишна среща на правителството и бизнеса

"Европа – презареждане" – под този надслов премина Шестата годишната среща на бизнеса и правителството, организирана от КРИБ и в. "Капита", която се проведе на 13 декември 2011 г. По традиция тя бе открита от премиера Бойко Борисов, а в нея взеха участие министрите на финансите Симеон Дянков, на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на еврофондовете Томислав Дончев, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на  транспорта Ивайло Московски. За първи път тази година Росен Плевнелиев участва не в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството, а на президент. Гост на събитието беше и еврокомисарят Кристалина Георгиева.
По време на форума бяха дискутирани мястото и ролята на България в Европа в периода на икономическа криза, както и политиките за постигане на растеж и развитието на малкия и среден бизнес.
Премиерът получи списък от предложения от КРИБ, които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията. Повече от половината от тези искания не са изпълнени, малка част се изпълняват, а трета част негласно вече са отхвърляни от администрацията.

Ето какво поиска бизнесът от правителството:

1. Свързване на Националната агенция за приходите с касовите апарати на търговските обекти – първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и всички останали.

2. Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка.

3. Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите, които продават.

4. Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причиняват.

5. Данъчни и осигурителни ревизии по аналог в туризма, текстилния сектор, охранителните фирми. Глоби за работниците, когато приемат да работят в сивия сектор с ниски официални заплати и осигуровки.

6. Фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време.

7. Еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания.

8. Данъчни облекчения за млади семейства.

9. Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на 10% от стойността на сградата.

10. Преглед на ефективността на всички концесии.

11. Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им.

12. Разпоредбите на европейската директива, която налага бързи разплащания между всяка държава  от ЕС и фирмите, на които е възлагала поръчки, да бъдат въведени още преди тя да влезе в сила.

13.  Златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС.

14. Възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз.

15.   Наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта.

16. Улесняване на транспортните връзки с Русия, касаещи превозите с камиони.

От своя страна генералният директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов също отправи няколко конкретни искания към държавата. Според него е важно да се изгради система за подаване на годишните отчети на едно гише, вместо на 3, както и такава за електронни призовки. По този начин ще се спестят и време, и освен това пари на администрацията, която сега плаща за куриерски услуги. Друго улеснение ще е общ документооборот, в който да са включени и общините. В отговор министърът по еврофондовете Томислав Дончев каза, че управляващото звено на всяка оперативна програма решава дали да се включи в готовата вече система за електронно подаване. Досега в нея са включени три. От началото на следващата година със системата ще работи и "Конкурентноспособност", каза Дончев. Другите предложения на бизнеса, представени от Ранделов, са изграждане не на един, а на повече технологични паркове заедно с университетите, както и отваряне на средните професионални училища към бизнеса. Печалбата от съвместни проекти да се връща обратно към учебните заведения, предлага Ранделов.

Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция се бави заради археологически находки, съобщи премиерът Бойко Борисов в своята реч. Осемдесет паметника на културата се явиха по трасето, каза премиерът и увери, че първата копка  ще е през март 2012 г. Борисов съобщи, че е възможно България да не участва самостоятелно в проекта за газова връзка с Турция, а в смесеното дружество, което ще работи по  него, да влязат като партньори и други европейски държави. Според премиера от голямо значение ще бъде какво ще реши турският му колега Реджеп Ердоган. "Ако не се договорим по никакъв начин да направим самостоятелна тръба с Турция, ще инициираме дебат да направим смесено дружество с други страни, каза премиерът.  Той припомни, че връзката съвпада с трасето на европейския проект за газопровод "Набуко" и изрази съжаление, че по него "няма движение". В името на стабилността на България и добрите оценки на европейските партньори и кредитни агенции премиерът Бойко Борисов призова всички в парламента да подкрепят пенсионната реформа и да отхвърлят ветото на президента. Министър-председателят прочете няколко добри оценки на международни институции за състоянието на икономиката в страната. Ние заедно сме стегнали коланите и сме си заслужили това място, което сме в момента, добрите оценки, които всички признават, заяви Бойко Борисов. И допълни, че в Европа нещата се чуват по различен начин, "особено нещата, които досегашният президент издига като теми". При всяко изчитане на положителна оценка за България Борисов благодареше на финансовия министър Симеон Дянков и заяви, че тези, които са искали оставката на министъра, сега трябва да му се извинят.

""""""""