13.10.2011

Прошко Прошков иска да отвори общината към бизнеса

Кандидатът за кмет на София от Синята коалиция Прошко Прошков се срещна с ръководството на КРИБ на 13 октомври 2011 г.

Софиянци доброволно да слязат от колите е голямата цел на кандидата за кмет на София г-н Прошков. Тодор Желязков, член на консултативния съвет на КРИБ, го попита дали би ограничил влизането с автомобили в центъра на столицата, ако спечели изборите. Сегашният районен кмет на "Лозенец" отговори, че според него ограничението трябва да е за автомобили, отговарящи минимум на ЕВРО 3 стандарта, но първо трябвало да се модернизират автобусите на градския транспорт. Можело да се въведат и стимули за хората, ползващи велосипеди, както било в Германия, където Прошков е живял.

Председателят на КРИБ Огнян Донев попита кандидата за кмет дали, ако спечели изборите, ще махне т. нар. строителни паметници – недовършени от десетилетия обекти в столицата. Прошков отвърна, че кметовете нямали много правомощия, но се надявал да създаде фонд, от който да идват средства за разрушаването.

"Ако стана кмет, Столична община ще започне изграждането на електронна община", каза кандидатът за кмет, представяйки програмата си за управление на София, в която акцент е прозрачността. Той ще настоява всеки общински съветник да има своеобразен личен дневник в сайта на Столичната община, в който да се вижда какви предложения е внасял и подкрепял през мандата си. Ще се публикува и пълната информация за текущи и предстоящи обществени поръчки.

Кандидатът за кмет на София от Синята коалиция обеща, че ще отвори общината към бизнеса. "Граждани и фирми ще могат да проследяват какво се случва с техните преписки", каза Прошко Прошков.

На срещата присъстваха и кандидатите за общински съветници от Синята коалиция Владимир Кисьов и Вили Лилков.