12.10.2011

Ивайло Калфин увери КРИБ, че подкрепя "белия" бизнес

Кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин се срещна с ръководството на КРИБ на 12 октомври 2011 г.

Председателят на КРИБ Огнян Донев попита кандидата на БСП дали, ако стане президент, би връчил орден "Стара планина" на човек, който не осигурява хората си върху действителните заплати, избягва да плаща данъци и е участвал в крупни заменки. Ивайло Калфин дипломатично напомни, че инициативата за връчването на ордените е на Министерския съвет. Не мисля, че президентът трябва да приема всяко предложение. Мисля, че трябва да се променят правилата за даване на ордени, ордените станаха доста евтини в България, посочи той.

А що се отнася до плащането на данъци, Калфин каза, че според него това е едно от условията, което е важно за кандидатите за който и да е пост, включително и президентския. Той обеща да подкрепя "белия" бизнес и пакета от мерки, които КРИБ е подготвил в тази насока.

Президентът би могъл да настоява правителството да има по-дългосрочна перспектива при реформите в пенсионната и здравната система, каза Калфин в отговор на въпрос от Пламен Илчев, член на управителния съвет на КРИБ. Той припомни мрачните прогнози, че съотношението между пенсионерите и работещите ще стане 2 към 1. Според кандидата за президент промените в тези две системи трябва да се правят, след като се стигне до вариант, който се ползва с национална подкрепа.

Ивайло Калфин изтъкна доброто образование като фактор за това представителите на бизнеса да разкриват нови работни места. В момента университетите се финансират на брой студенти и е разбираемо, че интересът им е да наберат колкото се може повече студенти. По думите му – да се финансират резултатите, а не броят на обучаваните е много добра система, която работи в редица други страни.

Според Ивайло Калфин държавната политика би трябвало е свързана със структурата на икономиката. Той посочи, че към енергоспестяващите технологии ще бъдат насочени огромни средства, като държавата трябва да намери възможностите за стимулиране. Според него лош пример за това са промените в Закона за ВЕИ.

Държавата би трябвало да стимулира среда за инвестиции, включително чуждестранни. По думите му има достатъчно аргументи, че отливът им не се дължи само на икономическата криза.

На срещата, която се проведе в сградата на КРИБ, присъстваха депутатът от БСП Добромир Стойнев и членът на оперативния щаб Иво Инджов.