28.09.2009

Разширяване на икономическото сътрудничество между България и Япония обсъдиха КРИБ и делегацията на Японския съвет за международен обмен – FEC

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ и делегацията на Японския съвет за международен обмен (International Friendship Exchange Council – FEC) обсъдиха на 28 септември 2009 г. възможности за японски инвестиции у нас и потенциала за растеж в секторите на инфраструктурата, енергетиката и финансите.

Участници в 17-та икономическа мисия на Японския съвет за международен обмен са ръководители на влиятелни японски фирми главно в областта на индустрията и енергетиката, както и представители на академичните среди. В срещата взе участие посланикът на Япония у нас Н. Пр. Цунехару Такеда.

Ръководителят на делегацията Акито Найто, заместник-председател на Японския съвет за международен обмен и председател на корпорация "Риннай", представи целта на мисията – да се запознае с икономическата политика на новото правителство в България, условията за инвестиране в страната, инфраструктурата, както и обмен на мнения за възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Япония.

Председателят на КРИБ Иво Прокопиев представи основните приоритети в работата на организацията и нейната роля в отстояване интересите на бизнеса и осигуряване на национално представителство, както и в рамките на тристранния диалог. Г-н Прокопиев очерта икономическата ситуация в страната и изтъкна наличието на макроикономическа стабилност. Той посочи, че новото правителство на България показва ясна политическа воля за борба с корупцията и възвръщане на доверието на европейските партньори.

Представителите на КРИБ дадоха подкрепата си за тази дейност на новото правителство и заявиха, че пазарът в България предоставя огромни възможности за развитие. Навлизането у нас на чужди инвеститори може да отвори и вратите на японските предприемачи към целия регион на Югоизточна Европа.

По време на дискусията бяха разисквани проблеми като отражението на световната финансова криза върху икономиката на страната, финансирането по линия на европейските фондове, развитието на енергийните проекти и отношенията с Русия, условията за работа на чуждестранни застрахователни фирми в България. Обсъдени бяха възможностите за стимулиране на двустранния търговски обмен и японските инвестиции в България.

Представителите на едрия бизнес на Япония и България увериха, че новите възможности след парламентарните избори в двете държави благоприятстват растежа на чуждите инвестиции въпреки кризата. Търсенето на потенциал за нови търговски отношения и заздравяването на вече съществуващи такива може да се превърне в двигател на възстановяването. Срещата най-вероятно ще бъде и основа за бъдещо задълбочаване на партньорските отношения между българския и японския бизнес.

Японският бизнес има интерес да инвестира в България в инфраструктурни проекти, както и в проекти в областта на енергетиката, здравеопазването и застраховането, каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев пред журналисти след срещата. Към момента японски фирми работят в страната ни по различни проекти, припомни той – в строителството на софийското метро, в сферата на възобновяемите енергийни източници, сферата на здравеопазването и др.

Бизнесът в Япония се интересува по-конкретно от проектите в областта на инфраструктурата като продължаването на софийското метро, строителството на магистрали и модернизация на железопътния транспорт. Проявен бе интерес и в областта на ядрената енергетика, производството на електроенергия, химията и производството на силиций. Представители на банки и на застрахователно дело се информираха кога ще се съживи финансовият пазар у нас, каза Евгени Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

""