21.11.2019

Съюзът на пивоварите за тенденциите в бирената индустрия

София, 18 ноември. „От класика към иновации“ бе основният акцент на есенната сесия на Националната бирена академия – инициатива на Съюза на пивоварите в България. Темата бе представената в арт център ,,Фотосинтезис“ под формата на увлекателен разказ за света на пивото и бе подкрепена от редица факти и визуални материали. Тя привлече интереса на журналисти, блогъри и представители на научните среди у нас.

Още с откриването на събитието председателят на Съюза на пивоварите – Владимир Иванов, наблегна на това, че предстои вечер, наситена с много информация: ,,Пивоварната промишленост е единственият бранш в страната, който от самото си създаване през 1882 г. до ден днешен има пълна информация и статистика за развитието си, събрана в два тома история. Съюзът на пивоварите съхранява подробен архив с данни и актуална информация за всяко едно пивоварно предприятие – пак от далечната 1882 година досега. За нас е важно, че съвременната бирена индустрия в България е в крак с най-актуалните световни тенденции – от „класиката в жанра“, през експертните решения, до иновациите  и устойчивото развитие.“

Пример за това са данните за оптимизацията на ресурсите, които показват, че днес за производството на 1 бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, това количество е било около 8 литра.  Не по-малки са и усилията за пестене на енергия. За производството на 1 литър бира, модерните пивоварни в страната потребяват от 0,24 до 0,36 MJ, докато преди 15 години използваната ел. енергия е била от 2 до 3 пъти повече.

Презентатор на събитието беше Методи Стоянов – инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите в страната пивоварни компании. Експертът успя да завладее аудиторията с интересни факти за традиционната пивоварна технология. Именно на тази база и с класическите технологични процеси са развити основните принципи, на които се основават съвременните усъвършенствани методи на производството и подобряване качествената характеристика на произвежданото пиво. Това се дължи също и на инвестициите в модерните технологии и иновативна база, в които компаниите у нас инвестират ежегодно.

 „Често казвам, че процесът по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите до 21-ви век – бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора. Развитието на бирената индустрия е неразривно свързано с иновациите, тъй като ние следим отблизо потребителските нагласи и се стараем да сме модерни, актуални, интересни и да отговорим по най-добрия начин на предпочитанията на нашите потребители.“, коментира Методи Стоянов.

Голяма изненада предизвика демонстрацията на един от най-новите начини за оползотворяване на бирените трици, представен от партньорите на СПБ – Easy 3D.  Пред очите на присъстващите за първи път в България беше създадена триизмерна бирена чаша, „отпечатана“ на специален 3D принтер. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка – BUZZED, изработена изцяло от отпадъчния органичен материал от пивопроизводството. Тъй като обикновено за тази цел се използва пластмаса, новият метод е изключително екологосъобразен. Още повече, че този тип нишка служи за печат и производство на най-различни триизмерни предмети.

Благодарение на иновациите, бирените компании в страната са спестили близо 200 тона хартия през 2018 г.  В този смисъл пивоварите са предотвратили изсичането на 2600 дървета, а с доброволчески си труд и целево финансиране от пивоварния бранш са засадени нови 2 200  дръвчета. Според изчисленията на еко-експерти, рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват електро енергия, ползвана от 1 700 български домакинства за 2 години. Още повече, че днес двулитровите пластмасови бутилки са поне 25% по-леки отколкото, когато са пуснати за пръв път през 1970 г. Рециклираното пък на 20 бирени кенчета, спестява енергия, равна на тази от 1 литър бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват  около 3 400 тона бирени стъклени бутилки и по този начин се спестяват емисии от 1100 тона въглероден двуокис. Общо инвестициите в зелени проекти и инициативи в сектора за последните 3 години надхвърлят 20 милиона лева.

Гостите на събитието посрещнаха с любопитство най-новия филм на СПБ „Съвременният път на пивото“ и фото експозицията, представяща  производствената среда във всяка пивоварна. 

Национална бирена академия продължава и следващата година с нови предизвикателства, събития, теми и емоции, посветени на пивото.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД  и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Членуващите в  СПБ  бирени компании общо произвеждат 98% от пивото в страната. Приоритет за СПБ е образователната кампания „Национална бирена академия“. Тя се  реализира с експертизата и участието на инженер-технолози и учени, работещи в изследователските полета на, пивоварната технология и категория, микробиологията, диетологията.

 

Съюз на пивоварите в България

Tел: 02/ 989 40 24
E-mail: ubb@i-n.net