24.07.2017

АОБР: Синдикатите пречат на развитието на държавата

На пресконференция в БТА, която се проведе на 24 юли т.г., КРИБ и другите национално представителни работодателски организации, обединени в АОБР (Асоциацията на работодетилските организации в България – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП) обосноваха своето предложение за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. „клас прослужено време“). АОБР мотивира отново многократно декларираната своя позиция за отказ от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Работодателите поискаха официално отпадането на „клас прослужено време“ и се изказаха остро срещу синдикатите по време на съвместната пресконференция.

„Позицията на КРИБ е изтъкната в общите становища на АОБР във връзка с минималните осигурителни доходи, минималната работна заплата и т.нар. „клас прослужено време“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Моя лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и, пречейки на развитието на икономиката, те пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот“, заяви Кирил Домусчиев. „Там, където няма синдикати, бизнесът върви. Предприятията се развиват. Не случайно на много места, където компаниите са успешни, синдикатите ги няма. Наблюдаваме, обаче, едно връщане към началото на прехода  – синдикатите тогава бяха на входа и на изхода на предприятията, а сега са на входа и на изхода на държавата. Превърнахме се в синдикална република“, каза още г-н Домусчиев.

Във връзка с „клас прослужено време“ г-н Домусчиев каза, че освен несправедливостта, която поставя в неравно положение младите и възрастните специалисти, в предприятията се налага хора по цял ден да се занимават да начисляват и смятат класове. Това е поредната административна и бюрократична тежест, наложена защото така искат синидкатите и затова се сравняваме с държави като Венецуела, Боливия и Камбоджа. „Имам пет завода в САЩ и там няма такива класове, отчисления. Там си задържаме добрите работници с това, че им даваме добри заплати“, посочи председателят на КРИБ.

„Баща ми Петър е на 75 години и продължава да работи в едно от нашите предприятия. Той цял живот е ръководил хора и винаги ми е казвал: „Сине, от профсъюзните (синдикалните) деятели по-големи мързеливци няма.“ И той е прав – не случайно хората го познават, уважават и знаят, че той е много мъдър“, каза Кирил Домусчиев.

В отговор на журналистически въпрос трябва ли Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), т.нар. Тристранка, да продължава да съществува като орган в този си вид, председателят на КРИБ каза: „Тристранката е нещо хубаво, което съществува в тази държава, но за съжаление, тя е опорочена и предадена от синдикатите, които виждате, че обърнаха нещата на двустранка. Ходят си при министър-председателя, правят си изявления, карат вицепремиера по икономическите въпроси да се извинява публично. Нали разбирате, че това не е нормално. Реално Тристранката е опорочена от една от страните, която е излязла по този начин от идеята за Тристранка. И ние, работодателите, се принуждаваме, вместо да обсъждаме тези неща в Тристранката, да ги споделяме пред вас – медиите, като нормална реакция на всичко, което се случва“.

В отговор на въпрос с кого от компетентните представители в правителството може да се проведе диалог, г-н Домусчиев заяви: „Считам, че диалогът трябва да се води с министър-председателя и с ресорните министри. Единият министър, който при нашата среща с министър-председателя със сигурност бихме помоли да присъства, е финансовият министър, защото той разбира от сметки. Това, което представихме в нашите таблици, министър-председателят ще го разбере, но трябва да го потвърди и финансовият министър. За да каже, че ние сме прави, защото сметката е проста, но когато е смятана от синдикалист, тя е манипулирана, има и грешки. Към друг няма към кого да се обърнем, защото най-високото ниво в държавата е министър-председателят“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР, описа ролята на синдикатите чрез продължение на любимата приказка на децата му "Трите прасенца". Те решили да направят бизнес и спечелили 3000 лв. които разпределили справедливо – най-работливото получило 1500 лв., малко работливото 1000 лв., а  мързеливото – 500 лв. После, обаче, дошли синдикатите и решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно, по 1000 лв. заплата. В резултат на което най-работливото прасенце решило да напусне страната ни и заминало за чужбина.