25.07.2017

Възстановяваме диалога там, където му е мястото – в НСТС

Няма да се води отделен дебат за структурата, организацията на работната заплата, в това число и за клас прослужено време, а той ще е в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след среща по инициатива на национално представителните работодателски организации с премиера Бойко Борисов, с участието на вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов, министъра на финансите и представители на браншови работодателски камари, проведена на 25 юли т.г. в Министерския съвет.

Министър Горанов изтъкна, че няма забранени теми за дебат и добави, че темата е внесена в тристранния съвет от работодателските организации и вероятно ще се обсъди на следващото заседание на НСТС, което се очаква да е в началото на септември. Той информира, че на срещата е бил обсъден и план за работа на тристранния съвет с приоритетите на работодателите по него.

В отговор на въпрос за предложения от работодателите нов начин за изчисляване на минималната заплата министърът на финансите коментира, че няма съвършени решения в създаването на параметрични зависимости за определени макропоказатели и те имат както предимства, така и недостатъци. Диалогът за механизма за минималната заплата продължава, допълни министърът и посочи, че би искал да се запознае с подобни механизми във водещи европейски икономики, които да послужат като основа.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и ротационен председател на АОБР Васил Велев заяви, че няма затворени теми за преговори и разговорите са за политиката по доходите, трудово-правните взаимоотношения, като диалогът се води в тристранен формат. Мястото на тези разговори е в тристранката, а не в двустранни сепаративни преговори, посочи още Велев. Той изтъкна, че представителите на работодателите и на синдикатите са помолени разговорите да се върнат в тристранката при запазване на добрия тон.

Васил Велев посочи, че според работодателите по-високи доходи могат да дойдат от по-висок икономически растеж и производителност на труда, за което са нужни подготвени човешки ресурси, по-добра бизнес среда, привличане на инвестиции и увеличаване на местните вложения.

Той информира още, че на срещата са били обсъдени и приоритетите в икономическото развитие на страната и реформите, които се подкрепят от работодателите. Бизнесът е дал висока оценка на постигнатите резултати при ограничаването на административните тежести.

"Бяхме представили десет най-остри проблема, които от десет години стоят нерешени, има всички изгледи пет тях да бъдат решени до края на годината, в това число един вече е решен – няма да се изисква да доказваме задължения към фиска при участие в обществени поръчки и проекти", изтъкна Васил Велев.