06.10.2016

ДЕКЛАРАЦИЯ НА КРИБ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ  следи с особено безпокойство нарастващото вътрешнополитическо напрежение, свързано със започващата предизборна надпревара.

В тази ситуация КРИБ като представител на икономическите оператори в България потвърждава позицията си отпреди осем месеца (декларацията на КРИБ от 10 февруари 2016 г.) и отново заявава, че:

Сега повече от всякога България се нуждае от стабилност и предсказуемост.
Правителството трябва да гарантира тази стабилност и предсказуемост и това следва да продължи до края на мандата му.
България не само започна да излиза от финансовата и икономическа криза, но вече има положителна тенденция в икономическото си развитие – постигнатия 3% ръст за 2015 г. и 2,9%  за първото тримесечие за 2016 г.
За устойчивия растеж е необходимо продължаването на реформите и ние твърдо настояваме правителството да следва досегашния си курс.

За постигането на горните цели Управителният съвет на КРИБ счита, че сега не е време за искане на оставки, нито за въпроси и отговори кой е спечелил и кой е загубил в надпреварата за Генерален секретар на ООН. Това не е темата на деня.  Икономиката не иска оставки, икономиката иска стабилност и предсказуемост. По тази причина както искането, така и даването на оставки, граничи с национална безотговорност.

 

УС на КРИБ
6. 10. 2016 г.