15.11.2022

Димитър Цоцорков и Зарина Генчева са Мистър и Мисис Икономика 2022

КРИБ и списание „Икономика” връчиха Оскарите на бизнеса на гала-церемония

Председателят на Надзорния съвет на Асарел Медет АД Димитър Цоцорков и управляващият директор на Моушън Артс ООД Зарина Генчева са носителите на престижните награди „Мистър Икономика“ и „Мисис Икономика“ за 2022 г. в конкурса, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ и списание „Икономика”.

На тържествена церемония в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк на 15 ноември т.г. те получиха статуетка "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов за постиженията на компаниите, които ръководят.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова връчи голямата награда „Мистър Икономика“ на Димитър Цоцорков. „С вашата работа вие доказахте, че няма невъзможни неща и че българската икономика въпреки всичко се развива въпреки всичко и вие давате работни места на много хора, за което искрено ви благодаря“, обърна се вицепрезидентът Илияна Йотова към членовете на КРИБ.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов връчи голямата награда „Мисис Икономика“ на Зарина Генчева с думите: „Поздравявам хората в тази зала, това сте вие, които намирахте иновативни решения, завладяхте нови пазари и преодоляхте много кризи. Днес наградените са няколко, но поздравление заслужават всички“.

Наградите "Мистър и Мисис Икономика" се връчват вече 32 години на предприемачи, мениджъри, икономисти и финансисти, допринесли за успешното развитие на българската икономика.

„Бях много впечатлен, че в година на кризи – постковид, войната в Украйна, енергийна, политическа, икономическа, социална кризи, ние виждаме фирми, които са постигнали съществени успехи и резултати през предходните и тази година“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в началото на церемонията. „Износът на България расте с близо 40%, което показва, че бизнесът е устойчив и може да издържа в толкова тежки кризи. Радвам се, че тези компании могат да са пример за всички нас – как в тези тежки времена можем да постигаме успехи. Всеки ден се борим с цените на тока, на газа, с всички други проблеми във връзка с енергийната криза“, изтъкна председателят на КРИБ.

Той се обърна към представителите на служебния кабинет в залата, за да им благодари за усилията, които полагат, за да подкрепят бизнеса в енергийната криза. „Искам да благодаря на представителите на правителство, които позволиха да имаме до края на годината една добра цена на електрическата енергия, и се надявам да продължат компенсациите и догодина, за да може бизнесът да се справя все така добре. Благодаря и за успехите с цената на газа и всички други резултати, постигнати в непрестанна комуникация с нас, работодателите“, каза Кирил Домусчиев.

Тази година категориите в конкурса бяха три, като победителите бяха избрани с гласуване от членовете на Управителния съвет на КРИБ след разглеждане на получените 27 номинации от компании, членове на КРИБ. Поради големия брой на кандидатурите тази година Управителният съвет реши да връчи по две първи награди и в трите категории.

В категория „Дигитализация“ бяха отличени Любомир Пейновски, мажоритарен собственик на Клийнтех България ООД и Владимир Доков, изпълнителен директор на Евро Геймс Технолоджи ООД (EGT). Наградите бяха връчени от министъра на електронното управление Георги Тодоров.

В категория „Иновации и технологии“ бяха отличени Иван Папазов, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на ВП Брандс Интернешънъл АД, и Силвен Коло, управител на Мелексис България ЕООД. Наградите бяха връчени от главния изпълнителен директор на БАТ България и член на УС на КРИБ Мила Маречкова.

В категория „Пазарна експанзия“ бяха отличени инж. Румен Цонев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Холдинг КЦМ 2000 и Златислав Ивков, генерален директор на Стомана Индъстри АД. Наградите бяха връчени от главния изпълнителен директор на Yettel и член на УС на КРИБ Джейсън Кинг.                                                  

Проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на Минстрой Холдинг АД получи Специалната награда на КРИБ и списание „Икономика” за Корпоративна социална отговорност на компанията, подкрепяща редица значими социални каузи. Отличието връчи Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Сименс ЕООД и заместник-председател на КРИБ.

Почетният Златен знак на КРИБ беше връчен на регионалната организация КРИБ Перник с председател Георги Милев от изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов.

Водеща на церемонията беше Филипа Огнянова, а гостите се насладиха на изпълненията на Миро и ДесиСлава.

Цялата церемония по награждаването на победителите в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ 2022 ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 20 ноември (неделя) от 22.50 ч.