10.05.2016

„Хювефарма“ продължава придобиванията в Европа и САЩ

Нов синдикиран заем от 12 водещи световни банки обезпечава продължаването на експанзията на „Хювефарма“ – член основател на КРИБ и понастящем председател на УС на конфедерацията

Синдикат от 12 банки осигури финансирането, с което фармацевтичната компания на Кирил Домусчиев „Хювефарма“ закупува активи на конкурента си – гиганта Zoetis.  Сделката се подготвя още от 2015-та година, както пръв съобщи вестник „Банкеръ“,  и включва придобиването на три производствени фабрики в САЩ и формули за ветеринарномедицински препарати и хранителни добавки за животни, които се продават в целия свят. Общата сума на финансирането, което е получено чрез няколко заема на траншове в долари и евро, е за 145.63 млн. евро.

Банковият консорциум вече осигури 275 млн. евро заеми за групата през 2014 г. за преструктуриране на задължения и инвестиции, както и за откупуването дела от 36.6% на The Rohatyn Group в „Хювефарма“, посочва в. „Банкеръ“.  Заради успеха в новото договаряне и заради стабилните финансови резултати и очаквани позитивни ефекти от експанзията през февруари Moody's повиши кредитния рейтинг на „Хювефарма“ от B1 на Ba3.

Целият размер на кредита е 377.5 млн. евро и 60 млн. долара. Средствата ще бъдат използвани от българската Huvepharma за рефинансиране, инвестиции и за оборотен капитал. Организатор на сделката е лондонското поделение на финансовата група CITIbank. В синдиката на кредиторите са още BNP Paribas, KBC, UniCredit,  Raiffeisen Bank, Societe Generale и ING. В синдикирания заем от финансови институции е и Международната инвестиционна банка в Москва, от капитала на която България притежава втория по големина – след Русия – дял – 13.4 процента. Делът на МИБ в общия размер на заема със срок на погасяване август 2020-а е 20 млн. долара.

С участието на МИБ Huvepharma, собственост на председателя на КРИБ, вече се е сдобила с част от активите на Zoetis за сумата от 71 млн. долара. По този начин банката финансира по-нататъшното развитие на международния бизнес на водещата българска компания, дистрибуционната мрежа на която обхваща 95 страни на шест континента.

Според в. „Банкеръ“ освен трите производствени мощности в Щатите компанията ще придобие от конкурента си Zoetis серия препарати и хранителни добавки, използвани при отглеждането на животни. Сред тях са ваксини за бройлери, водоразтворими добавки, с които се подсилва портфолиото от продукти, предлагани на световните пазари. Бе обявено, че служителите в придобиваните предприятия ще запазят работните си места и ще бъдат прехвърлени към новия собственик.

За 2015 г. „Хювефарма“ ЕАД има приходи  581 млн. лв. (23 % ръст спрямо 2014 г.) и нетна печалба 98 млн. лв.