11.05.2016

Кирил Домусчиев получи приза „Добро сърце“ в Националната кампания „Великден за всеки“

Националният омбудсман Мая Манолова отличи с приз „Добро сърце“ партньори и дарители, подкрепили Националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник за баба и дядо“.

На тържествената церемония с почетни статуетки, плакети и медали бяха наградени кметове, министри, бизнесмени, медии, ръководители на обществени, частни и работодателски организации, граждани, доброволци и много съмишленици на благородната инициативата, която се реализира под патронажа на омбудсмана.

В рамките на три седмици бяха събрани близо 1 милион лева, от които 650 хиляди парични средства и хранителни продукти за 360 хиляди лева. Парите бяха обърнати във ваучери, с които 32 500 пенсионери могат да пазаруват в 5000 обекта в цялата страна до края на м.юни.

 „Огрмна благодарност за това, че сте тук днес. Най-важният урок за мен през този един месец е, че всички ние можем да бъдем добри, стига само да го поискаме. Освен, че дарихме на възрастни хора в трудна ситуация, дарихме и себе си“, обърна се омбудсманът към близо 200-та гости на тържеството.

На церемонията със статуетки бяха отличени седем отличници с най-сериозен принос за успешното реализиране на кампанията – кметът на Стара Загора Живко Тодоров за най-сърцатия кмет, организирал кампания с най-добри резултати между общините в България, министърът на земеделието и храните Десислава Танева за институционална и лична  подкрепа, изпълнителният директор на „Овъргаз“ Сашо Дончев за най-щедър дарител, Кирил Домусчиев, който и като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и в лично качество дари сериозни средства за благородната кауза.

Статуетка „Добро сърце“ получи и генералният мениджър на „Кауфланд България“ (член на КРИБ)  Димитър Спасов, който помогна за кампанията както лично, така и със силата на веригата.

Статуетка бе връчена и на г-жа Мариана Кукушева – председател на Националния  браншови съюз на хлебарите и сладкарите (член на КРИБ), с чието съдействие 150 000 пенсионери от цялата страна получиха пресен козунак за Великден.

Почетни плакети получиха също така генералният партньор на кампанията БЧК, Националния алианс за работа с доброволци, лицата на кампанията – певицата Николина Чакърдъкова, Тити Папазов, Румен Луканов, Криско, актьорите Десислава Бакърджиева и Тончо Токмакчиев. Сред отличените с плакети бяха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и министърът на околната среда и водите Евелина Василева. Омбудсманът горещо благодари и награди с плакети медийните партньори БНТ, БНР, Нова телевизия, БТВ, „Шоуто на слави“, „Дарик радио“, Информационна агенция „Фокус“, вестник и сайт „24 часа“, както и „Стандарт“, чрез които кампанията достигна до всяко кътче на България и влезе във всеки дом. Отличени с почетни медали бяха и радио К2, телевизия BIT, телевизия „България Он Ер“, телевизия „Европа“, „Канал 3“, ВТК, телевизия „Планета“ и ФЕН ТВ. Плакети получиха още Националното сдружение на общините, кметът на гр. Кърджали Хасан Азис, на Столичната община Йорданка Фандъкова, кметът на Асеновград Емил Караиванов и Общински съвет –  Кюстендил.  Бяха отличени и други членове на КРИБ – фондация „Лукойл“ „Софарма“, „Технополис“, МБАЛ „Тракия“ ЕООД, Асоциация на банките в България, Съвета на камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, Съюза на пивоварите, веригите Лидл, Билла, Метро и много други.