07.01.2009

Интервю за газовата криза с Изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов

Обричат ни на фалит

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От организацията оспорваха увеличението на цените на природния газ от 1 януари, но съдът ги остави в сила. Още преди Нова година от КРИБ предупредиха, че заради високите цени родните предприятия са заплашени от фалити и масово ще спират мощности. След като финансовата криза ни удари, попитахме Иванов как ще се отрази на бизнеса и газовия срив.

– Г-н Иванов, колко предприятия спират работа заради кризата с газа?
– Тази ситуация е очаквана. Още от края на м. г. тези предприятия започнаха поетапно да намаляват мощности или да закриват цели производства. Защото обещанието за повишение на цените на газа бе изпълнено. Ние се опитахме да влезем в диалог с "Булгаргаз" и Български енергиен холдинг, за да отложим повишението на цените, но това не стана. Предложи се схема, която на първо четене звучи добре – за разсрочено плащане. Но после се оказа, че "Булгаргаз" иска да начислява лихви, които довеждат до цена, близка до тази с нормалното повишение, което е подигравка с българския бизнес. Ако желаем да спасяваме българската икономика, има начини и ние ги подсказахме. Сега обаче ни удари най-лошото. Спиране без възможност държавата да се защити. Което още веднъж потвърждава нашата теза, че договорът с "Газпром" е абсолютно неизгоден за България и не дава възможност на българското правителство да защити българския гражданин и икономика.
– Вие имахте намерение да поискате публикуване на този договор. Има ли резултати?
– Показват ни се части от договора и винаги се оказва, че има нещо, което не е показано. И се казва, че това е всичко, а после излиза някакъв анекс, който предвижда допълнително повишение на цените, което ние на практика не знаем, защото било тайно. Поради което считаме, че нищо не ни е показано. Приемаме изцяло тезата на Европейската комисия, че спорът между Русия и Украйна е търговски, той не е политически, не е междудържавен, а е въпрос на цена. И не може доставчикът да затваря кранчето безцеремонно, арогантно, да обрича на студ българския гражданин и на фалит българската икономика, защото има проблем с трета страна. България е добросъвестна, плаща си.
– От тези части от договора, които сте виждали, има ли такава, която да предвиди защита на интереса на България в конкретната ситуация? Имам предвид неустойки, арбитражен съд.
– Не. От това, което сме виждали, не можем да се защитим.
– Родните заводи, които са на газ и в момента им се намаляват или тотално спират доставките, имат ли алтернативи да поддържат инсталации на друго гориво?
– Имам становища на наши големи предприятия. 90% от тях вече са намалили производствата и няма да пострадат така жестоко от високата цена, поради което не приемат разсрочването на плащанията. Сега вече имаме и ситуация с липса на доставки. Но поддържането на инсталациите без нормално производство също води до загуби, тъй като няма реализирана продукция.
– Колко и в кои сектори са най-засегнатите предприятия?
– Не по-малко от 50% от големите потребители. И това засяга всички сектори. "Неохим" още на първата среща с "Булгаргаз" казаха, че спират производство. "Агрополихим" също спряха част от производството, 200 души останаха без работа. Тогава се говореше за временно съкращение, а сега имаме нова ситуация. Вече не става дума за цена и очакване на нова цена. Става дума за доверие към доставчика. И това е големият проблем. Тези предприятия вече знаят, че на този доставчик не може да се разчита и очевидно ще търсят алтернативни горива, с които да заместят природния газ.
– На мазут ли ще преминат?
– Да, имат възможност. Те са работили на мазут, преди да преминат на газ. Но тези инсталации се пускат бавно. Заместването не е като в един пистолет да се сложи патрон.
– Ще има ли фалити на фирми под комплексното действие на финансова криза и липса на газ?
– Категорично ще се стигне. Затова имаме предложение към правителството веднага да се приеме нашето искане в Бургас или на друго подходящо място да започне изграждане на терминал за втечнен газ, който да осигури буфер и надежден доставчик.
– Има ли такъв доставчик?
– Има. Втечнен газ може да дойде от Египет, Алжир, Либия. Може и от по-далеч, но цената ще е по-друга, например Венецуела. Но Северна Африка е надежден доставчик.
– На каква цена ще влиза този втечнен газ?
– На предсказуема цена. Каквато и да е, е предсказуема и надеждна. А от този доставчик са нито предсказуеми доставките, нито надеждни в ценово и количествено отношение.
– Ще настоявате ли да се разсекрети договорът с "Газпром"?
– Разбира се. Ще отидем и по-далеч. Ще говорим и за прокуратура, и за други компетентни органи, за комисии на Народно събрание. Това не може да бъде оставено така. Тук на карта е поставена националната сигурност.

Невена Мирчева