18.01.2017

Кирил Домусчиев: Стабилност и работа носят двуцифрен ръст на икономиката

През 2016 г. имаме двуцифрен ръст на износа и това показва, че българският предприемач съществува и се развива добре в едни условия, които през последните две години, бяха добри за правени на бизнес. Надявам се, че през 2017 г. износът ще расте, ще произвеждаме повече и ще създаваме все повече иновативни продукти. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на конференция на тема „Планът Юнкер – възможности и резултати“ и подтема „Фондът на фондовете – нов подход в управление на средствата от ЕСИФ“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ. Той изрази надежда дискусията да бъде много експертна и посочи, че неслучайно на нея, освен министрите от българския кабинет, присъстват и множество различни експерти от ЕС.

“Завършихме една добра 2016 г., знаете, че растежът на България не е никак малък на фона на общия европейски – имаме над 3% ръст. Аз, както винаги, съм максималист, и смятам, че България трябва да гони двуцифрени ръстове, защото имаме този потенциал – това е въпрос на работа, стабилност”, посочи председателят на КРИБ.

“Темата, която днес ще обсъждаме, е изключително важна от гледна точка на модернизацията на нашите предприятия. Имаме потенциал нашите предприятия да се модернизират и да открият нови пазари”, каза още Кирил Домусчиев. Той посочи, че “Плана Юнкер” е много актуален и все повече български фирми успяват да кандидатстват и да спечелят от него. „В последната година политиците ни са непрекъснато в избори, но бизнесът трябва да работи“, каза пред медиите председателят на КРИБ Кирил Домусчиев преди да открие официално срещата дискусия в София.

В конференцията участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Десислава Танева и Зорница Русинова, както и представители на Европейската комисия, Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).