26.10.2018

Кирил Домусчиев участва в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество

КРИБ не приема Закона за държавното обществено осигуряване

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев участва днес в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На заседанието г-н Домусчиев каза, че КРИБ не приема Бюджета на ДОО и Кодекса за социално осигуряване, защото са в разрез с поетите ангажименти от предизборни платформи, програма за управление и средносрочна бюджетна прогноза за неувеличаване на максималния осигурителен доход. Решението е взето нелегитимно в двупартитен порядък само с участието на синдикатите и държавата, след което е оповестено от синдикатите от името на правителството, посочи г-н Домусчиев. Работодателските организации са държани в изолация – ако КРИБ беше поканена, можехме да постигнем компромис.

Г-н Домусчиев се обяви също и за отмяна на т.нар. минимални осигурителни прагове (Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии).

Особен акцент той постави върху искането на КРИБ за отмяна на плащането за сметка на работодателя на първите три дни болнични. Това бе прието като антикризисна мярка, но продължава да е валидно до днешния ден.

В заключение той отново постави искането на КРИБ за договаряне на механизъм за определяне на МРЗ.

Линк и към отразяването във в. Стандарт:
http://www.standartnews.com/biznes-finansi/rabotodatelite_ne_odobryavat_proekta_na_darzhavniya_byudzhet_za_2019_g_-377106.html