19.09.2006

Министър Вълчев обсъди бъдещата стратегия за висшето образование с членовете на КРИБ

Министерството на образованието и науката обмисля да позволи на частните университети сами да определят броя на студентите, които ще обучават. Това обяви просветният министър Даниел Вълчев по време на среща с представителите на бизнеса от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която се проведе на 19 септември 2006 г. в хотел Шератон, София.

На срещата бизнесът постави исканията си към бъдещата стратегия за висшето образование, която трябва да е готова до края на годината. Според работодателите недостигът на кадри и пропуските във висшето образование създават инфлация на пазара на труда, при която специалистите в някои области взимат нереално високи заплати спрямо икономическата ситуация. Съпредседателят на конфедерацията Саша Безуханова посочи за пример компаниите в ИТ сектора, които привличат студентите от втори и трети курс с апетитни възнаграждения, за да се справят с липсата на достатъчно кадри. Показателен за недоверието на компаниите към качеството на образованието у нас е фактът, че финансист с българска диплома ще започне кариерата си от 400-500 лв. заплата, докато колегата му с диплома от "Харвард" например ще получи поне пет пъти по-голяма начална заплата, допълни и другият съпредседател на организацията Иво Прокопиев.
Представителите на компаниите за пореден път поискаха да бъдат изградени ясни механизми за сътрудничество между тях и университетите. Механизмите трябва да са в три направления, посочиха от КРИБ – за влияние на работодателите при определяне на държавната поръчка, за частно финансиране и за засилване на конкуренцията между самите университети.