13.07.2014

Нова РО/РО линия вече ще свързва Бургас с грузинското пристанище Поти

Черноморската РО/РО връзка между пристанищата Бургас (България) и Поти (Грузия) ще бъде официално открита на 13 август. Целта на оператора Port Bulgaria West е да се създаде сигурна морска линия, която да свърже Кавказкия и Задкавказки регион с Европейския Съюз и Руската Федерация

По маршрута ще се движи модерен ROPAX кораб, който ще превозва туристи и товари, предлагайки сигурна алтернатива на сухопътния транспорт между бързоразвиващите се пазари на Грузия и Руската Федерация.

Лайнерът разполага с 11 палуби, от които четири са предназначени за товарни автомобили. Товарната площ е с размери от 1900 линейни метра.

По линията ще се очаква да се транспортират разнообразни товари от Турция за Русия.

За удобството на пасажерите са осигурени 123 кабини, като 2 от тях са пригодени за хора с увреждания.

Икономическите анализи показват, че РоРо линията ще представлява интерес и за руските туристически компании за превоз на пътници към България и Гърция.

От компанията, собственик на плавателния съд, имат готовност при повишаване на обема от товари и при увеличаване на клиентите да въведат втори кораб по линията "Бургас-Поти-Новоросийск"

Port Bulgaria West е акционерно дружество, което управлява пристанище за обществен транспорт, разположено в североизточната част на Бургаския залив.

Port Bulgaria West е интегриран напълно с националната транспортна система. Годишно пристанището обработва над 200 000 тона цитрусови плодове, цветни метали и стомана, течни товари, изключващи нефтени, гипсови изделия и др.