12.04.2011

Перспективите на германските инвеститори в България бяха обсъдени на инвестиционен форум в София

Председателят на КРИБ Огнян Донев участва в Германо-български инвестиционен форум, на който бяха обсъдени перспективите, които страната ни предлага пред германските инвеститори. Форумът, проведен на 12 април 2011 г. в София, бе организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) като част от Седмиците на Германия в България.

Според германския посланик у нас Матиас Хьопфнер страната ни има шанс да върне чуждите инвеститори. Германия вече излиза от кризата и компаниите отново ще търсят възможности зад граница, каза той. Според Хьопфнер България е атрактивно място за инвестиции заради географското си положение, мотивираните образовани хора, ниските данъци и валутния борд. Но трябва спешно да се подобрят инфраструктурата, правната сигурност и да продължат реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев посочи два основни проблема пред усилията на страната да привлича инвестиции: мудността на администрацията, а също имиджовия проблем. Страната ни се нуждае от допълнителна реклама в чужбина, каза Дончев и изтъкна няколко ключови фактора, които привличат инвеститорите, като състоянието на инфраструктура, качеството на администрацията, сигурността, липсата на корупционен натиск, качеството на работната ръка, доверието и прогнозируемостта.

Изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов отбеляза, че кризата е променила много профила на инвестициите у нас. Доскоро водещи сектори бяха финанси, недвижими имоти и търговия, но в последно време останаха инвестициите в по-устойчивите сектори като промишленост и енергетика, които за миналата година съставляват 50 на сто от инвестициите у нас.

Петер Тилс, шеф на Дойче банк за Централна и Източна Европа каза, че България се нуждае от "посланици" – хора, които да представят предимствата й пред бизнеса в Германия.

Председателят на КРИБ и вицепрезидент на Германо-българската индустриално-търговска камара Огнян Донев открои два проблема – правораздавателната система и нелоялната конкуренция, заела съществен дял от пазара. "Не бива да се лежи на теорията, че 10% данъчно облагане е много съществена причина да не погледнеш всичко останало и да дойдеш да инвестираш в България. Това е може би само единият плюс при редица други минуси", каза председателят на КРИБ. Според него липсата на средства за социалната сфера може да се обясни и като продукт на нелоялната конкуренция. Неплащането на това, което всяка фирма от белия сектор заделя, води и до негативни практики, и до недостатъчно пари за фиска. Големите германски инвеститори имат принос за дисциплинирането на пазара, посочи Огнян Донев.