22.12.2019

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев: 2019-та беше добра за българската икономика

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде специално интервю за „Неделята на NOVA”.

 „По преценка на КРИБ 2019 г. беше една добра година за българската икономика. И цифрите го показват –  при прогнозиран ръст на БВП от 3,1% той стана 3,6 на сто. Икономиката дърпа и потреблението нагоре. Безработица почти няма. Износът също расте”, обобщи г-н Домусчиев. И добави, че ако се решат някои текущи проблеми, икономиката ни може да бележи и двуцифрен ръст. Като възможна мярка за последващо развитие председателят на КРИБ посочи необходимостта от внос на специалисти.

„Не сме срещу минималната работа заплата. Важно е да има формула, по която тя да се увеличава, а не всеки финансов министър да казва, че ще я увеличи с 50- 60 лв. Може би тя трябва да нарасне с 200 лв.?“, попита реторично Кирил Домусчиев.

По думите му нивата на средната работна заплата са от изключително значение за икономиката и двуцифреният ръст, който е отчетен, е поредното доказателство, че икономиката на България се развива добре.

Въпреки това Кирил Домусчиев е на мнение, че са необходими още много реформи. „От страна на работодателите ще има такива. Вече представихме на управляващите, заедно със синдикатите,  предложения за реформи в много сектори. Сега е важно те да бъдат приети и да се задействат“.

Държавата няма контрол над фалшивите болнични и от това страда бизнесът. „Преди 10 години, по време на криза, се въведе закон, според който първите три дни от болничния трябва да се плащат от работодателя. Заради това, че държавата не си върши работата, бизнесът страда“, каза Кирил Домусчиев. По думите му българинът е свикнал, когато има семейни ангажименти или планирана ваканция да си взема болничен, което значително ощетява българската икономика.

Въпреки Brexit, притесненията от криза и застой в световната икономика, председателят на КРИБ е позитивно настроен за развитието на икономиката в България през следващата година. „Очаквам да се сбъднат мечтите на много хора от бизнеса – да влезем в чакалнята на Еврозоната. Тая надежди, че ще има реформи в много сфери, включително и в енергетиката”, завърши Кирил Домусчиев.

Интервюто можете да видите на следния линк:
https://www.youtube.com/watch?v=IW5nHwkGBNE