18.12.2019

КРИБ участва в среща при премиера Бойко Борисов

Работодатели и синдикати проведоха извънредна среща при премиера Бойко Борисов днес, в която участваха председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и изпълнителният директор Евгений Иванов. Обсъдени са 40 мерки, които ще залегнат в тристранно споразумение. В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Документът ще бъде подписан в края на януари. Сред мерките фигурира и предложения на работодателите за плащането на болничните. Фигурират още теми в социалната сфера и енергетиката. Коментиран е и въпросът с индустриалния ток. 

"Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по 4 направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година: бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси", съобщи председателят на АИКБ Васил Велев след срещата при премиера.

Сред темите, които са били дискутирани на днешната среща е била и Европейската Зелена сделка, която беше обявена на 11 декември. Тя определя климатичните цели до 2050 г., за да може Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет.