07.12.2010

Председателят на КРИБ подписа Меморандум за създаването на Българо-марокански бизнес съвет

Меморандум, предвиждащ създаването на Българо-марокански бизнес съвет, беше подписан по време на официалното посещение в Кралство Мароко на българската делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в състава на която участва председателят на КРИБ Огнян Донев.
В присъствието на българските парламентаристи документът бе подписан в Казабланка на 7 декември 2010 г. от председателите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев и на Генералната конфедерация на мароканските предприятия Мохамед Тамер. С документа двете страни се договарят за създаването на съвместен бизнес съвет, който ще спомогне за по-доброто взаимодействие и партньорство между деловите среди в двете държави.
Четири са секторите, които имат потенциал да заемат ниши на мароканския пазар, каза Огнян Донев. Според него перспективните ни сектори са строителството, фармацията, селското стопанство и текстила. Ако българската индустрия успее да предложи конкурентоспособни стоки и услуги, тя има шанс да се наложи на мароканския пазар. Това обаче ще се случи в условията на остра конкуренция, посочи още председателят на КРИБ. Тъй като Мароко е френско говоряща държава, там присъстват всички именити фирми във всеки един отрасъл.
Българската страна е силно заинтересована от подписването на меморандума, посочи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя изрази убеденост в добрите условия за бизнес в Мароко и увери, че управляващите у нас се стремят да създават законодателство, което да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме най-ниските данъци в Европейския съюз, отбеляза председателят на Народното събрание.
Меморандумът за разбирателство е точката, от която ще продължи развитието на мароканския и българския бизнес, казаха от страна на Генералната конфедерация на мароканските предприятия. От конфедерацията отбелязаха, че миналата година е била добра за Мароко в икономическо отношение.