18.10.2006

Премиерът Сергей Станишев откри конференцията "60 дни преди ЕС: какво да очакваме, какво да правим"

Премиерът Сергей Станишев откри конференцията "60 дни преди ЕС: какво да очакваме, Какво да правим", която се проведе на 18 октомври 2006 г. в София.

Срещата между бизнеса и правителството бе организирана от вестниците "Капитал" и  "Ханделсблат" в партньорство с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Българският министър-председател взе участие в първия панел "България в ЕС – предизвикателства и възможности" заедно с шведския министър на външните работи Карл Билд и с председателя КРИБ Иво Прокопиев. Дискусията между тях беше модерирана от директора на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев. Гледната точка на Европейската комисия бе представена от Бриджит Чернота, ръководител на отдела за България в Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК.

По време на конференцията властта и бизнесът дискутираха възможностите за по-активно включване в използването на европейските фондове, мерките за повишаване на конкурентоспособността на страната, публично-частното партньорство и ролята на съдебната система.

Сред участниците в панелите бяха вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, финансовият министър Пламен Орешарски, министърът на икономиката Румен Овчаров, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, министърът на транспорта Петър Мутафчиев, главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Модератори и лектори в панелите бяха Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Булбанк – Unicredit Group"; Мария Лаура Ланзени, директор за развиващи се пазари в Deutsche Bank; управителят на БНБ Иван Искров; Росен Плевнелиев, управител на "Бизнес парк София"; Петко Димитров, партньор за Централна и Източна Европа на PWCoopers; изпълнителният директор на БТК Бойко Димитрачков; председателят на надзорния съвет на "Арома" Лукан Луканов, Вацлав Шмейкал, партньор в Европейски консултантски институт и други.

Срещата бе подкрепена от "Глобул", "Булбанк" и Е.ОН България.