16.05.2011

"Софарма" е най-добрата публична компания според проучване

"Софарма" е най-добрата голяма публична компания в България за 2010 г., "Хидравлични елементи и системи" печели при малките компании, a "Монбат" е дружеството с най-добро корпоративно управление. Това показва петото издание на "Дневник 100 – най-добрите компании на борсата". Специалното издание с класацията беше публикувано на 16 май 2011 г..

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи наградата на изпълнителния директор на "Софарма" и председател на КРИБ Огнян Донев. Министър Трайков заяви, че приоритетни отрасли на икономиката ще бъдат именно производствата от сектора на здравето и фармацията и ще се създават условия за насочване на инвестиции към тях.

"Дневник 100" класира публичните компании на база пет критерия, които участват с равно тегло при определяне на крайния ранг – приходи, ръст на приходите, пазарна капитализация, ликвидност и марж на печалбата. За по-добра съпоставимост предварително компаниите са разделени в две категории, според размера на пазарната им капитализация – тези с над 30 млн. лв са в категорията големи, а останалите – малки, което оформя две класации с по 50 компании. Именно използването на теглови критерии на база публичните финансови отчети прави класацията уникална и обективна.

"Дневник 100" анализира и основните сектори на борсата. Най-добре се представят химическият и машиностроенето, компаниите от които работят предимно за износ. Това са и дружествата, които правят най-голям скок в класацията заради подобрените им резултати.

Тази година екипът на класацията представя и някои от мениджърите на спечелилите компании – изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев, Атанас Бобоков, председател на съвета на директорите на "Монбат", собственика и управител на "Трейс груп Холд" Николай Михайлов, заместник-председателя на управителния съвет на "Химимпорт" Александър Керезов, Петър Бъчваров, прокурист на ХЕС и Емил Райков, изпълнителен директор на "Агрия груп".